Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před manželstvím si pár vezme společný úvěr a peníze z úvěru investují na rekonstrukci domu, který je výhradním vlastnictvím jednoho z páru. Rekonstrukce započne před manželstvím a dokončí se během manželství a to tak, že polovina domu (hrubá stavba) je dokončena před manželstvím a zbytek v manželství. Manželství se po čase rozpadlo a vlastník nemovitosti nadále splácí úvěr.

Má druhá strana možnost žádat o vrácení investice ve formě poloviny splátek úvěru či dokonce o zhodnocené investice, tak jak je to v případě SJM? Nebo nemá nárok na nic, jelikož si to tam prožil a splátka úvěru byla nižší jak ekvivalentní nájemní bydlení? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Děkuji za dotaz. Aktuální právní úprava říká, že každý z manželů má nárok na výplatu obnosu, o který majetek, který je výhradním vlastnictví, druhého z manželů, zhodnotil. Jakým způsobem se však o vypořádání dohodnete je ve Vaší režii, pokud se nedohodnete, rozhodne soud. Případný soud bude zajímat, zda můžete investici do majetku, který není ve Vašem výhradním vlastnictví ani v sjm prokázat a podobně. Přesně, jak píšete, v praxi bere soud rovněž v potaz i to, že i přesto, že druhý z manželů výhradně nevlastní nemovitost, kterou obývá, je přirozené a žádoucí, aby se co do péče o nemovitost přiměřeně podílel a přispíval na zajištění finančních potřeb s nemovitostí souvisejících. Rozhodné jsou samozřejmě další skutečnosti, které neuvádíte, ale dovolím si je přesto poznamenat, aby byla odpověď kompletní - například nezletilé děti; majetkové a finanční poměry obou z manželů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.