Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V případě, že uzavřu registrované partnerství a nejsem ta, která by si měnila jméno, je nutné tuto skutečnost někde uvádět? Musí získat tyto informace můj zaměstnavatel? Dalším je, v případě, že pojedu na dovolenou, bude tato skutečnost o podstoupení registrovaného partnerství někde uvedena? Je možné, že by na ni někdo reagoval?

A za třetí, musím si i bez toho, že si měním jméno změnit občanský průkaz, pokud tam tuto skutečnost nechci mít uvedenou? Předem velice děkuji za reakci. Mirka

 

ODPOVĚĎ:
Je Vaší věcí, koho informujete o tom, že jste uzavřela registrované partnerství. Zaměstnavateli tuto skutečnost uvádět nemusíte, ani když pojedete na dovolenou, výjimkou mohou být žádosti o víza do některých zemí, kde mohou být tyto údaje požadovány.
Podle zákona o daních z příjmů se manželem (manželkou) pro účely daní z příjmů rozumí také partner podle zákona upravujícího registrované partnerství. Můžete tak ale uplatnit přes zaměstnavatele slevu na dani při ročním zúčtování.
Pokud občan nemá v občanském průkazu zapsán údaj o rodinném stavu nebo registrovaném partnerství, nemá povinnost požádat o vydání nového občanského průkazu při změně tohoto údaje a nedopouští se tedy přestupku.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí registrovaný partner informovat o změně zaměstnavatele?
  • Povinnost registrovaných partnerů informovat zaměstnavatele při uzavření partnerství
  • Registrované partnerství a občanský průkaz - musí být nový pokud si registrovaný partner nemění příjmení?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.