Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dlouhodobě žiji se svou rodinou v zahraničí mimo EU. Další členové mé rodiny jsou manžel a dva nezletilí synové, všichni máme české občanství. V zahraničí, kde žiji, si pravidelně zdravotní pojištění platíme v rámci povinných daňových odvodů ze mzdy.   V polovině listopadu 2022 jsme přiletěli do České republiky a koncem měsíce jsme se přihlásili na VZP, odlétali jsme 31.12.2022.

Všechny povinné platby vůči VZP, které se k tomuto období vázaly, byly uhrazeny.   30.12.2022 jsme se byli na VZP odhlásit, ale bohužel, k odhlášení nedošlo z důvodu zkrácené otevírací doby pro klienty, o čemž jsem dopředu nevěděla, přesto, že jsem si dopředu otevírací dobu na webových stránkách pobočky ověřovala. Z Čech jsme odlétali hned následující den (sobota) a odhlášení jsem tedy udělat nemohla. Toto jsem poslala poštou po návratu z Čech již z mého zahraničního bydliště a považovala věc za vyřízenou.   V říjnu 2023 na mou adresu v Čechách mi přišel dopis od VZP o nedoplatku na pojištění cca za 9 měsíců. Reagovala jsem na něj překvapeně emailem tím, že už v Čechách od ledna 2023 nejsem a žiji v domnění, že je vše v pořádku, neboť se mi nikdo tak dlouhou dobu neozval, že by tomu tak nebylo. VZP po mne chce doplatit můj, manželův a synův nedoplatek a penále.   Chtěla bych Vás tímto požádat o pomoc radou, jak mám postupovat, neboť necítím, že jsem udělala něco špatně a nyní bych za to měla platit. Děkuji za pochopení. S pozdravem Jolana.

 

ODPOVĚĎ:
Pro to, aby byl pojištěnec vyňat ze zdravotního pojištění v ČR a nemusel po návratu do ČR hradit zdravotní pojištění za dobu pobytu v zahraničí, je zapotřebí splnit zejména tři podmínky:
- nepřetržitý pobyt v cizině potrvá nejméně 6 měsíců - tuto podmínku splňujete
- zdravotní pojištění v cizině potrvá po celou dobu pobytu v cizině - splnění této podmínky nedokáži pouze na základě informací uvedených ve Vaše dotazu posoudit
- VZP bylo doručeno písemné Prohlášení o dlouhodobém pobytu v cizině - ohledně této skutečnosti pravděpodobně panuje rozpor mezi Vám a VZP
Jestliže VZP po Vás a Vaší rodině vymáhá dlužné pojistné a penále, pak nejspíše vychází ze skutečnosti, že jí prohlášení o dlouhodobém pobytu v cizině nebylo doručeno. Vaším úkolem tedy bude doložit VZP, že jste prohlášení o pobytu v cizině z Vašeho zahraničního bydliště opravdu odeslala. Pokud jste prohlášení posílala poštou, pokuste se dohledat informace k této poštovní zásilce. Doklady prokazující odeslání zásilky pak odešlete VZP, nejlépe společně s doklady o tom, že za celou Vaši rodinu je po celou dobu pobytu v cizině hrazeno zdravotní pojištění. Jestliže jste si pořídila kopie prohlášení o pobytu v cizině, zašlete VZP i podepsané a datované kopie těchto prohlášení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.