Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z důsledku covidové situace jsem přišla o zaměstnání a několik měsíců jsem pobírala Pracovní podporu v nezaměstnanosti. Následně jsem si zažádala u Státní sociální podpory o Příspěvek na bydlení. Po posouzení úřednicí mi bylo sděleno, že mi nárok na Příspěvek na bydlení nenáleží. Důvodem je má změna rodinného stavu - vdaná.

V nájemním bytě je hlášena jedná osoba, můj manžel má trvalé bydliště na jiné adrese. Prosím poraďte mi, jak mám řešit moji tíživou finanční situaci? ! Postupovala tato úřednice v souladu se zákonem? ! Děkuji předem za Vámi pozitivní odpověď. Jana.

 

ODPOVĚĎ:
U příspěvku na bydlení bylo dříve hlavním kritériem pro určení společně posuzovaných osob trvalé bydliště. Docházelo tak ale k situacím, kdy si manželé/partneři kvůli tomu, aby jeden z nich získal příspěvek na bydlení, nechali různá trvalá bydliště, i když ve skutečnosti žili v jedné domácnosti a náklady na bydlení hradili společně. Tato právní úprava tedy vedla k tomu, že se příspěvek na bydlení stal nejzneužívanější sociální dávkou.
Proto došlo ke změně právní úpravy - podle té současné už není rozhodující trvalé bydliště, ale to, které osoby v domácnosti skutečně žijí. Pokud tedy Váš manžel má sice trvalé bydliště jinde, ale reálně žije s Vámi ve společné domácnosti, je při žádosti o příspěvek na bydlení zapotřebí doložit i jeho příjmy. Nemusí to automaticky znamenat, že na příspěvek na bydlení nedosáhnete - pro posouzení nároku je důležitá výše Vašich a manželových příjmů a výše nákladů na bydlení. Vaši nelehkou finanční situaci by Vám ale v první řadě měl pomoci vyřešit Váš manžel, který má vůči Vám ze zákona vyživovací povinnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.