Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Cca. 1991 jsme s manželem (dnes již bývalým) získali užívací právo k družstevnímu bytu. Užívali jsme jej cca 2 roky, poté jsme se přestěhovali do našeho nového rodinného domu. Manžel chtěl převést užívací právo k bytu na svého známého, s čímž já jsem nesouhlasila. Nikdy jsem nepodepsala žádný dokument, kterým bych převedla užívací právo na někoho jiného.

Někdo zřejmě podepsal příslušné listiny za mě, bez mého vědomí. Ráda bych věděla, zda moje užívací právo k družstevnímu bytu stále trvá. Pokud ano, chtěla bych vědět, jak se mohu svého užívacího práva domoci, zda stačí návštěva bytového družstva. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Nevím, zda pojmem užívací právo máte na mysli členství v bytovém družstvu. Pokud jste byli členové družstva a s tím jste měli právo nájmu a převedli jste tehdy členský podíl na jinou osobu, pak je nyní již pozdě cokoliv řešit, neboť promlčecí lhůta na případnou odporovatelnost proti takové smlouvě je tříletá. Mohla byste se informovat na družstvu, kdo nyní byt užívá a na základě jaké smlouvy, pokud ještě neuplynuly tři roky od převedení podílu, mohla byste se žalobou domáhat neúčinnosti takové smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.