Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (4 hlasů)

Jsme v rozvodovém řízení, dítě a návrh na rozvod už je v řízení u soudu. Nyní nás čeká a již mám sepsanou dohodu mezi manželem a mnou dohodu o vypořádání majetku. Majetek - nábytek a auta máme po dohodě vyřízené (v dohodě sepsané) a asi bude problém se dohodnout o družstevní byt.

Družstevní byt jsme nabyli v manželství a veškeré členství patří nám obou dvou. Manžel stále žije v bytě. Jedná se mi o jakou částku si mám řict ohledně vyrovnání bytu. Cena družstevního bytu se dělá z jaké částky, z tržní, za kterou bysme ho dnes (27.10.2019) prodali a částku si rozdělili mezi nás dva. Musí mě vyplatit z družstevního bytu a zároveň z členství bytu? Mám tam pořád trvalé bydliště, protože se myslím, že kdybych se odhlásila a přihlásila někde jinde, ztratila bych asi nárok na byt. Stále jsem tam vedena jako trvalé bydliště. Jedná se mi tedy o hodnotu družstevního bytu z jaké ceny, abychom se rozdělili. Zakompenzovala jsem do dohody, že po vyplacení částky, že se odhlásim z trvalého bydliště a je to asi pochopitelné. Byt jsme nabili v manželství oba dva. Kopii nájemní smlouvy určitě mu přiložím jako doklad o tom, že jsme byli manžele a na smlouvě jsme oba dva, aby se necukal, že nejsem na nájemní smlouvě. Pokud asi nepřistoupí na dohodu nábytek, auta ano, ale byt ne, tak asi přistoupím k soudu nebo přes advokátní kancelář, aby nás mohli nějak vyrovnat. Předem děkuji z odpověď.   Se srdečným pozdravem Šárka.

 

ODPOVĚĎ:
Při hodnotě vypořádání z družstevního bytu postupujete úplně stejně, jako byste vypořádávali byt v osobním vlastnictví. Vypořádáváte se z hodnoty, za jakou se v dané lokalitě v době rozvodu podobné byty prodávají, tedy z tržní hodnoty. Pokud byste si nebyli jistí, můžete si zadat vypracování znaleckého posudku, ten by vás stál cca 5.000 Kč, ale měli byste o tržní ceně jistotu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.