Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
31.12.2011 nám končí smlouva na dobu určitou. V případě, že nám zaměstnavatel nedá sám o sobě novou smlouvu a nesdělí žádné nové skutečnosti, znamená to, že se náš pracovní poměr automaticky prodlužuje na dobu neurčitou? Anebo to znamená, že budeme chodit do práce, aniž by jsme měli nějakou smlouvu? Děkuji, Bohuslav

ODPOVĚĎ:
Je-li Vaše pracovní smlouva sjednána na dobu určitou do 31. 12. 2011, dojde k tomuto datu dle § 48/2 zákoníku práce k ukončení Vašeho pracovního poměru (jeho automatické prodloužení tedy nenastane). Je samozřejmě možné, aby s Vámi zaměstnavatel stávající smlouvu prodloužil, popř. uzavřel smlouvu novou (např. již na dobu neurčitou).
K „automatickému“ prodloužení Vašeho pracovního poměru na dobu neurčitou může dle § 65/2 zákoníku práce dojít, pokud budete i po 31. 12. 2011 pokračovat v konání práce a to s vědomím svého zaměstnavatele. Budete-li tedy po Novém roce chodit do práce stejně jako předtím, t.j. budete-li vykonávat stejnou práci a Váš zaměstnavatel Vám bude i nadále přidělovat pracovní úkoly (byť si bude vědom, že platnost Vaší pracovní smlouvy vypršela), prodlouží se Váš pracovní poměr na dobu neurčitou (aniž by bylo zapotřebí sepisovat novou pracovní smlouvu).
Pro vyjasnění právních vztahů Vám však doporučuji sepsat se svým zaměstnavatelem dodatek stávající pracovní smlouvy, popř. pracovní smlouvu novou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.