Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit o právní radu ohledně pracovního poměru sjednaného na dobu určitou celkem čtyřikrát. Dne 1.12.2013 jsem začala pracovat jako občanský zaměstnanec lektorka - instruktorka pro Ministerstvo obrany. Obdržela jsem pracovní smlouvu, kde pracovní poměr byl uzavřen na dobu určitou - zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou, nejdéle  do 30.11.2016.

Následně jsem v červnu 2014 z důvodu restrukturalizace obdržela výpověď. Výpověď byla nicméně odvolána, neboť jsem úspěšně  vykonala výběrové řízení na místo akademického pracovníka Univerzity obrany v Brně. Obdržela jsem tedy druhou smlouvu, tzv. dohodu  o změně sjednaných pracovních podmínek, kde se pracovní poměr uzavřel do 31.8.2017. Od 1.9.2017 jsem obdržela třetí smlouvu - dohodu o změně sjednaných pracovních podmínek, opět na dobu určitou do 31.8.2020. V roce 2019 jsem se přestěhovala a naskytla se mi možnost pracovat stále v rámci Ministerstva obrany blíže domovu, a to u Vojenského útvaru Vyškov. Dne 1.10. 2019 jsem tedy obdržela čtvrtou smlouvu - dohodu o změně sjednaných pracovních podmínek, opět na dobu určitou do 31.8.2020. V té době jsem již byla těhotná a od 1.3. 2020 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel mi smlouvu neprodloužil a můj pracovní poměr tedy skončil 31.8.2020. V té době jsem byla stále na mateřské dovolené, syn měl po narození zdravotní problémy, kdy musel podstoupit náročnou operaci a mě tak bohužel nenapadlo řešit, zda byl postup zaměstnavatele dát mi čtvrtou smlouvu na dobu určitou legální. Nyní jsem podruhé těhotná (termín porodu konec prosince 2023) a nemám tím pádem nárok na mateřskou dovolenou. Na syna jsem až do konce října tohoto roku pobírala rodičovský příspěvek a momentálně jsem registrovaná na Úřadu práce. Chtěla bych se zeptat, zda byl postup zaměstnavatele v souladu se zákoníkem práce a pokud ne, zda se v této věci dá ještě něco podniknout? Předem moc děkuji. S pozdravem Julie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se nejednalo o zcela novu smlouvu, ale o změnu sjednaných pracovních podmínek, tedy jakýsi dodatek k původní smlouvě na dobu určitou (např. o změně místa výkonu práce), pak byl postup zaměstnavatele v souladu s právními předpisy.
I v případě, že by postup bych chybný, nebylo by možné se ničeho domáhat, protože již uplynula promlčecí doba, která je tříletá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.