Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ve firmě pracuji 35 let. Dne 7.12.23 mi byla ukončena PN a přiznán ID I. stupně: "neschopna soustavné fyzické práce, nevhodná práce v chladu, vlhku a vynucených polohách." Dne 8.12.2023 jsem nastoupila a ředitel už měl pro mne vytištěné papíry. Nic jsem mu nepodepsala. Jeden byl mzdový výměr s mnohem nižší mzdou a je ze 2 složek - základ + nenároková a druhý se týká náplně práce, kde uvádí:

"provádí a zajišťuje kontrolu a dohled se schopností zastoupit jakoukoli pozici - třídění materiálu, obsluha nůžek, obsluha VZV."  Tato práce odporuje posudku o invaliditě. Čerpám dovolenou, ale co nastane v lednu 2024 až nastoupím? Práci co jsem vykonávala už ředitel rozdělil mezi kolegy?   V kategorizaci jsem zařazena do 1 a nová náplň práce je ve 2. Děkuji. S pozdravem Jana.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 41 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.
Zaměstnavatel je povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.
Doporučuji kontaktovat zaměstnavatele s tím, že nová práce neodpovídá Vaší kvalifikaci ani zdravotnímu stavu. Zároveň také můžete podnět na přezkoumání postupu zaměstnavatele na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.