Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji u zaměstnavatele od 17.4.2023 na HPP se smlouvou na neurčito jako Marketingový specialista. Dne 2.11.2023 mi bylo ústně sděleno, že by chtěli pracovní vztah ukončit. Až 20.11.2023 jsem dostal na stůl "Dohodu", se kterou jsem nesouhlasil, protože tam nebyl uveden důvod (ve smlouvě je uvedeno, že výpovědní doba činí 2 měsíce a běží od 1. následujícího měsíce od doručení výpovědi).

24.11.2023 jsem s jedním z jednatelů podepsal výpověď s tím, že poměr končí dne 31.1.2024 a náleží mi odstupné ve výši jednoho platu. Dne 27.11.2023 za mnou přišel druhý z jednatelů s tím, že s tím nesouhlasí a chtějí, abych ukončil smlouvu už ke 31.12.2023 + jedno odstupné, protože mi nechtějí platit 3 měsíce. S tím jsem nesouhlasil a od té doby nastalo peklo. Sedm měsíců fungoval vztah na základě modelu (3 dny office a 2 dny homeoffice) - toto není ve smlouvě nijak specifikováno. Nyní chtějí, abych chodil každý den do práce. Dočetl jsem se, že tato změna by musela být písemná a doručena 14 dní předem, je tomu tak? Navíc, pracovní doba není ve smlouvě specifikována, je zde pouze uvedeno 40h týdně. Dále bych se chtěl zeptat - během října i listopadu jsem fungoval na homeoffice, ačkoliv jsme o tom neměli sepsanou dohodu, jak je dle novely Zákoníku práce 2023 ze strany zaměstnavatele povinností. Mohl by toto být pro mě nějaký argument? Jak by bylo nejvhodnější situaci vyřešit? Ustoupit, aby byl klid, nebo si mám stát za svým s tím, že práce bude fungovat v jiném režimu, než jak bylo zvykem? Děkuji moc za reakci, Felix.

 

ODPOVĚĎ:
Novela zákoníku práce skutečně zavedla povinnost o práci na dálku uzavírat písemnou smlouvu. Přechodná ustanovení však říkají, že právní úkony učiněné přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však řídí dosavadními právními předpisy, i když jejich účinky nastanou až po dni nabytí účinnosti tohoto zákona. Tímto právním úkonem může být tedy i dohoda o práci na dálku, která byla ústně uzavřena před účinností novely, kdy byla stanovena 15denní výpovědní doba.
Pokud není ve smlouvě uvedeno rozvržení pracovní doby, pak platí § 81 odst. 1 zákoníku práce, podle kterého pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.
Je to tedy zcela na vůli a potřebách zaměstnavatele, jak směny rozvrhne, předchozí rozvržení směn jej nijak nezavazuje do budoucna.
To nic nemění na tom, že postup zaměstnavatele v případě Vaší výpovědi byl chybný.
Přesto stát si za svým a trvat na práci na dálku není možné vzhledem k výše uvedenému.
S ohledem na situaci doporučuji, aby veškerá komunikace se zaměstnavatelem probíhala písemně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.