Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současném zaměstnání pracuji od r. 2012 jako knihovnice. Od 10/2012 mi bylo nabídnuto navíc zpracovávat webové stránky - práci jsem přijala (nemám ji uvedenou v pracovní náplni). V 06/2016 mi bylo e-mailem sděleno, že na poradě vedení mi byla přidána další práce - celoústavní archivace.

Dle mého názoru se jedná o značné rozšíření mé práce, ke které nemám kvalifikaci. Zvýšení platu nikdy nabídnuto nebylo a nikdo se mě tentokrát na můj názor neptal. Nová práce mi nebyla vysvětlena, ani mi nebyl předán nějaký software pro archivaci fotodokumentace, ani přiděleno místo na disku pro tento účel. Tento zásah do mé pracovní činnosti se mi nelíbí, ale ráda bych si udržela své zaměstnání, tak nevím jak se bránit (např. jestli mohu navrhnout alespoň zredukovat počet nových úkolů). Knihovnictví a archivace není to samé, studuje se na jiných školách. Na e-mail, kde mi bylo oznámeno přidání práce jsem dosud nereagovala - doufám, že jsem neprošvihla nějaký termín, do kdy mohu vyjádřit svůj nesouhlas. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Žádnou lhůtu pro vyjádření jste nezmeškala. V současné chvíli Vám lze doporučit zahájit se zaměstnavatelem jednání o redukci Vašich pracovních úkolů, toto jednání může vyústit např. i ve změnu Vaší pracovní smlouvy (zejména co se týče druhu sjednané práce, jak se k němu vyjadřuji níže). S ohledem na skutečnost, že o setrvání v současném zaměstnání máte zájem, bude vhodné, abyste se zaměstnavatelem zatím pouze jednala (tzn. že podnikání právních kroků není namístě). Níže uvádím některá ustanovení zákoníku práce, která můžete použít ve své argumentaci (z těchto ustanovení totiž vyplývá, že zaměstnavatel není oprávněn jednostranně změnit druh Vámi vykonávané práce a že po Vás může požadovat výkon pouze té pracovní činnosti, která odpovídá Vámi uzavřené pracovní smlouvě).
V první řadě považuji za vhodné upozornit, že pracovní pozice "knihovník" se skutečně odlišuje od pracovní pozice "archivář". Nejen, že pro výkon těchto dvou povolání je vyžadováno jiné vzdělání (jak v dotazu správně uvádíte), nýbrž odlišnost těchto povolání je akcentována rovněž platnou právní úpravou. V tomto ohledu lze pomocně vycházet z nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě, který ve své příloze v dílu 2.03 jednoznačně rozlišuje mezi povoláním "knihovník" a povoláním "archivář".
Dle § 34/1 písm. a) zákoníku práce musí každá pracovní smlouva obsahovat druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat. Obsah pracovního poměru (tedy např. druh sjednané práce) je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně (§ 40/1 zákoníku práce).
Dle § 38/1 písm. a) zákoníku práce je zaměstnavatel mimo jiné povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy (tedy zejména práci, která odpovídá druhu práce, který je v pracovní smlouvě sjednán).
Shora uvedené lze shrnout tak, že pozice "archivář" představuje bezpochyby druh práce, který se odlišuje od druhu práce, který je sjednán ve Vaší pracovní smlouvě. Z tohoto důvodu není zaměstnavatel oprávněn po Vás požadovat výkon jiné práce, než jaká odpovídá druhu práce "knihovník". V tomto ohledu ještě připomínám, že tzv. pracovní náplň je jednostranným právním jednáním zaměstnavatele, v němž konkretizuje pracovní činnosti, které je zaměstnanec povinen (v rámci sjednaného druhu práce) vykonávat. Ke změně pracovní náplně může dojít na základě rozhodnutí zaměstnavatele (souhlas zaměstnance není zapotřebí), tímto způsobem však nemůže být zaměstnanci uložena jiná práce, než jaká je sjednána v pracovní smlouvě, tzn. že pracovní náplň nemůže změnit sjednaný druh práce.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
nařízení vlády č. 222/2010 Sb. , o katalogu prací ve veřejných službách a správě
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.