Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji dva roky na funkci asistentky člena představenstva v pojišťovně. V únoru 2013 jsem měla vážný úraz na lyžích a jsem po dvou operacích v dočasné pracovní neschopnosti DPN. Do práce jsem se chtěla vrátit k 1.8.2013. Byla jsem pozvána minulý týden "na kávu", kde mi bylo oznámeno, že jsem byla přesunuta na jinou pozici.

Tato pozice dříve neexistovala (jedná se o pozici stejně nazvanou, ale o dva stupně úrovně podnikové hyearchie nižší), byla pro mě prý zvlášť vytvořena a na mém původním místě zůstane na HPP brigádnice, která mě po dobu mé pracovní neschopnosti zastupovala. Prý mi bude snížena i mzda, ale zatím nikdo nebyl schopen říci o kolik. Nic jsem nepodepsala ani nepřislíbila. Jaké mám možnosti se bránit pokud s touto změnou jako zaměstnanec nesouhlasím? Má na toto zaměstnavatel právo i když se mnou nikdo tuto změnu neprojednával a neptal se na můj souhlas? Můžou mi snížit mzdu bez mého souhlasu? Musím tuto novou pozici přijmout? A pokud ne, mám nárok na odstupné když tuto pozici nepřijmu? Vracím se přeci pouze po nemocenské. Děkuji, Lída

ODPOVĚĎ:
Postup zaměstnavatele není v souladu se Zákoníkem práce. Změnu pracovního poměru je možné uskutečnit buď
1. dohodou obou stran, což jste neučinila a také učinit nemusíte,
2. na základě zákonem předvídané skutečnosti v § 41 Zákoníku práce z důvodů, pro které je možno převést zaměstnance bez jeho souhlasu jsou to hlavně zdravotní důvody (dlouhodobě ztratil způsobilost konat práci, nemoc z povolání), rizikové těhotenství, trestní řízení proti zaměstnanci…

Z toho, co uvádíte, se na Vás žádná skutečnost nevztahuje, proto horší práci (hůře placenou pracovní pozici) přijmout nemusíte. Pokud nebudete s novým zařazením souhlasit, zaměstnavatel, pokud Vás odmítne zaměstnávat na Vaší původní pozici, je povinen Vám vyplácet náhradu mzdy, kterou můžete požadovat soudně.

Je důležité však důkladně prozkoumat obsah Vaší pracovní smlouvy z hlediska vymezení druhu práce a mzdy. Pokud druh práce ve smlouvě odpovídá náplni práce, kterou Vám chce zaměstnavatel nově přidělit, Vaše možnost jsou omezené (např. druh práce „administrativní pracovník“ je natolik široký pojem, že pod něj lze přiřadit téměř cokoliv). Zaměstnavatel je totiž oprávněn (a povinen) přidělovat zaměstnanci práci dle pracovní smlouvy.
Co se týče výše mzdy, pokud je uvedena přímo ve smlouvě, nelze ji měnit bez vašeho souhlasu. Pokud je však stanovena pouze výměrem, zaměstnavatel ji může měnit jednostranně.
Veškeré tyto okolnosti, tedy zda byl zaměstnavatel oprávněn přeřadit zaměstnance a zda šlo vůbec o přeřazení a ne o pouhé zařazení dle pracovní smlouvy, je však oprávněn posoudit jen soud, což je v případě sporu nevyhnutelný postup.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.