Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn dnes (19.04.2024) podepsal výpověď dohodou k 31.3.2024 bez nároku na odstupné na základě toho, že mu personalistka sdělila, že stejně jinou možnost nemá. Jedná se o firmu zaměstnávající především Ukrajince, ale u něj se protlačila řádná smlouva na HPP a pracoval tam necelé 2 roky. Lze se proti tomu bránit? A jaké jsou šance? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Pro upřesnění je nutné uvést, že výpověď dohodou neexistuje - jde buď o o výpověď jako jednostranné jednání ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, kdy by následně běžela výpovědní doba, nebo o dohodu - dvoustranné jednání zaměstnance a zaměstnavatele, kdy se dohodnout na ukončení pracovního poměru k určitému datu.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že se pravděpodobně jedná o druhý případ, tedy že byla podepsána dohoda.
Bránit se proti tomu, kdy se zaměstnanec dobrovolně dohodne se zaměstnavatelem, je velmi složité. Muselo by být prokázáno že zaměstnanec jednal pod nátlakem nebo ve zjevném omylu, který byl způsobený zaměstnavatel, kdy ale také platí, že neznalost zákona neomlouvá.
Šance situaci zvrátit jsou proto dle mého názoru malé.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.