Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U nás ve firmě se rozjel nějaký podivný nešvar. Teď dělám v Mohelnici, zaměstnavatel za námi chodí a chce po nás přesunutí do pobočky v Olomouci, tedy cca 60 km po dálnici od současného místa působení (doprava vlastním způsobem, pro mě to znamená koupit další auto do rodiny).   Pokud na přesunutí nekývneme, tak nám hrozí vyhazovem bez nároku na odstupné.

Může si tohle zaměstnavatel dovolit? A pokud ne, na jaké instituci tohle chování řešit?   Obecně má takový přístup k Čechům a jinou národnost stále nabírá do Mohelnice i když neplní normy a podobně (asi dotování od státu, pouze moje domněnka).   Děkuji za odpověď, potřebuji vědět, zda musím do toho Olomouce a nebo mám nárok alespoň na odstupné, pokud nebudu chtít Mohelnici opustit.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte jako místo výkonu práce v pracovní smlouvě uvedeno Mohelnice, zaměstnavatel s Vámi může změnu pracovního místa a tedy i změnu pracovní smlouvy pouze dohodnout, nelze ji nařídit. Pokud v Mohelnici nebude schopen přidělovat práci podle pracovní smlouvy, vzniknou překážky na jeho straně a Vám bude náležet náhrada mzdy.
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce, pro ukončení pracovního poměru bez odstupného by proto musel vzniknout některý z důvodů, který uznává zákoník práce.
Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www. suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.