Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podal jsem 30.11.2023 v práci výpověď podle paragrafu 56 s nedobře uvedenou informační větou "Do posledního dne..." a proto mi ještě ten den v noci peníze za září přišly. Zaměstnavatel si myslí (nic mi nenapsal - zaslechl jsem to od bývalých kolegů), že tímto je výpověď neplatná a zadržuje mi zápočtový list. Chtěl bych znát váš právní názor na stav podané výpovědi a případný další postup. Moc vám děkuji.

ODPOVĚĎ:
Je třeba rozlišit okamžik, od kterého může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu nevyplacení mzdy nebo její části a okamžik, kdy uplyne lhůta daná zaměstnance zaměstnavateli pro doplacení mzdy před tím, než začne být vymáhána soudní cestou.
Vámi přiložený dokument je zároveň okamžitým zrušením i předžalobní výzvou.
Po splnění podmínek daných § 56 může zaměstnanec zrušit okamžitě pracovní poměr a doplacení dlužné mzdy na to nemá žádný vliv. Doplacení mzdy pouze znamená, že zaměstnavatel splnil podmínky předžalobní výzvy a není možné ho žalovat o dlužnou částku,
Pracovní poměr tedy skončil dnem doručení okamžitého zrušení zaměstnavateli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.