Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na DPP u jednoho zaměstnavatele jako redaktor pro jeho webové stránky. Mám u něj dlouhá léta stabilní plat 3.000 Kč čistého měsíčně a donedávna to bez potíží klapalo. Problém jsou však nová pravidla, jež začínají platit od nového roku 2024. Největší potíž tkví hlavně v nutnosti podávat úřadům každoměsíční hlášení ohledně mé mzdy.

Můj zaměstnavatel totiž nemá stálou účetní. Poslední dobou se mnou navíc nekomunikuje, i když peníze posílá. Mám strach, že už si nad tím "myje ruce." I proto uvažuji, že bych mu poslal výpověď, dokud je čas. Smlouva v současné podobě asi od nového roku moc fungovat nebude.   Měl bych k tomu však pár otázek.
1. Musí výpověď u DPP podepsat oba, tedy zaměstnanec i zaměstnavatel nebo stačí jen podpis toho, kdo ji podává?
2. Mohu poslat výpověď přes datovou schránku? Bude to stejně relevantní, jako bych ji poslal poštou do vlastních rukou?
3. Je možné se se změnou typu smlouvy, konkrétně na DPČ, vyhnout nutnosti každý měsíc podávat aktuální informace o platu?
Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
DPP může být vypovězena i jednostranně, podpis druhé smluvní strany není třeba, pouze osvědčuje, že výpověď byla doručena. Pokud bude možné prokázat její doručení jiným způsobem, není podpis nutný.
Výpověď může být zaměstnavateli zaslána také datovou schránkou, ten způsob zákoník práce umožňuje.
Konsolidační balíček se týká pouze DPP, kde jsou nastaveny limity pro platbu odvodů. DPČ sama o sobě má limity pro odvody nastaveny výrazně níž.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.