Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 10.12.2023 mi končí rodičovská dovolená RD. Zaměstnavatel mi oznámil, že v době, kdy jsem byla na RD, zrušil mé pracovní místo a nemá aktuálně jinou vhodnou pozici. Chtěl se dohodnout na ukončení pracovního poměru dohodou ke dni 11.12.2023 - na dohodu jsem nepřistoupila z důvodu zcela pro mě nevýhodných podmínek.

Zaměstnavatel mi tvrdí, že musím tedy po dobu výpovědní doby docházet do zaměstnání. Proti tomu jsem se ohradila, jelikož z logiky věci mi již nemůže přidělovat práci dle mojí pracovní smlouvy (jedná se o překážky v práci na straně zaměstnavatele). Nyní mám možnost nastoupit do nového zaměstnání, ale nevím, jak vyřešit situaci s předchozím zaměstnavatelem. Budu muset nastoupit v prosinci do původního zaměstnání a tam setrvat do konce výpovědní doby?

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže bylo Vaše místo zrušeno a neexistuje místo s naprosto totožnými podmínkami tak, aby odpovídalo Vaší pracovní smlouvě, pak skutečně vznikly překážky na straně zaměstnavatele a Vám vzniká nárok na náhradu mzdy. Na pracoviště tedy docházet nemusíte. Přesto však bude platit povinnost podle § 304 zákoníku práce, a to zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.