Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1.2.2023 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou MD a už dříve jsem v práci avízovala, že se hned po jejím skončení budu chtít vrátit do práce a na rodičovskou dovolenou RD vůbec nenastoupím.   Nyní jsem však obdržela informaci viz text níže:

"Na základě rozhodnutí představenstva firmy došlo k organizační změně ve struktuře firmy, dle přílohy. Pozice "Vedoucí obchodního oddělení" byla zrušena a z rozhodnutí vedení firmy jinou pozici nenabízíme.   Dle podkladů a zákonných podmínek je návrh takový, že: V rámci zrušení pracovní pozice bude Tvůj pracovní poměr ukončen, dle podkladů mzdové účtárny k 16.8.2023. Proplacena bude celá zbylá dovolená ve výši 99 hodin, dále bude proplacena výpovědní doba ve výši 2 měsíčních platů a odstupné ve výši 2 měsíčních platů."  Moje otázka zní, zda má zaměstnavatel na něco takového vůbec právo? Není povinen mi držet po dobu 6 měsíců místo i pozici? A je případně možné je za toto jednání nějak postihnout? S pozdravem, Šarlota.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 53 odst. 1 písm. d) zákoníku práce říká, že se zakazuje dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnanec čerpá otcovskou dovolenou anebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou. Výjimky z této ochrany se netýkají nadbytečnosti. V dotazu popsaný postup zaměstnavatele by byl možný pouze v případě, že byste mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou čerpala řádnou dovolenou, nebo až po té, co se vrátíte z mateřské dovolené zpět do pracovního poměru. Nečerpáte-li rodičovskou dovolenou ochranná doba neběží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.