Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnanci jsme dali výpověď ve zkušební době prostřednictvím České pošty. Výpověď byla zaslána 9.5.2023 s datem ukončení pracovního poměru k datu 23.5.2023. Od zaměstnance nám přišla dne 15.5.2023 nemocenská. Zatím si pravděpodobně zásilku nepřebral. Je výpověď platná, když je zaměstnanec na nemocenské? Děkuji Vám za odpověď. Slavěna.

ODPOVĚĎ:
Pokud si zaměstnanec zásilku nepřevzal, k doručení došlo až tzv. fikcí doručení - nevyzvedne-li si zaměstnanec uloženou poštovní zásilku do 10 pracovních dnů, považuje se za doručenou desátým pracovním dnem následujícím po dni, v němž byla písemnost připravena k vyzvednutí.
Pracovní neschopnost tedy zřejmě nastala ještě před tím, než byla zásilka doručena nebo považována za doručenou.
Podle § 66 odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
Doporučovala bych proto (i vzhledem k nejasnostem jednotlivých dat), zrušení ve zkušební době doručit ještě jednou (je možné tak učinit i osobně v místě bydliště zaměstnance).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.