Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel pracuje v dané firmě 12 let, tuto práci řidiče CA ale vykonává již 25 let. Práci vždy vykonával spolehlivě, pečlivě, bez nějakých problémů, či chyb. Ale od prosince loňského roku se zřejmě znelíbil majiteli firmy a to bez nějakého přičinění. V týdnu na příkaz majitele dělá místo 5 dnů v týdnu tak 3 nebo 2 dny, tím pádem jsou jsou jeho výsledky nižsí než u ostaních kolegů, což je pochopitelné. No a před týdnem mu přišel z firmy dopis a s následujícím zněním:
"Upozornuji Vás na neuspokojivé pracovní výsledky Vaší pracovní činnosti v naší firmě. Osobně jsem Vám to řekl v lednu a vyzývám Vás k odstranění nedostatků. Upozornuji Vás na skutečnost, že pokud nedojde ke zlepšení v přiměřené době,může být s Vámi rozvázán pracovní poměr podle ustanovení §52 písm. f Zákoníku práce."
Veškeré kontroly, které jsou firmou určené jsou s dobrým výsledkem, tak nám prosím poraďte, jak z tohoto zapletence ven a co vlastně může manžel od firmy očekávat a co daný dopis znamená v praxi a jak je chápáno v přiměřené době a co obnáší propuštění podle daného paragrafu. Olga

ODPOVĚĎ:
Rozvázání pracovního poměru dle § 52 písm. f) znamená, že Vašemu manželovi může dát zaměstnavatel výpověď z tohoto zákonného důvodu – což pro Vašeho manžela znamená, že nedostane žádné odstupné a měsícem následujícím po doručení výpovědi mu začíná běžet nejméně dvouměsíční výpovědní doba.
Přiměřenou dobu k odstranění neuspokojivých výsledků, kterou zaměstnavatel musí zaměstnanci poskytnout, je třeba chápat jako dobu individuální - tedy s ohledem na každý jednotlivý případ.
Vždy je nutné posoudit, jak rychle je podle obecného mínění možné na dané pracovní pozici při výkonu konkrétní práce dosáhnout změny v pracovních výsledcích.
Stanovení této doby záleží výlučně na zaměstnavateli.
Pokud bude z tohoto důvodu Vašemu manželovi dána výpověď a manžel se bude cítit poškozený jednáním společnosti, bude muset podat návrh na určení neplatnosti výpovědi k soudu.
Zaměstnanec by měl trvat na tom, aby mu zaměstnavatel sdělil (nejlépe písemně), v čem chybuje a porušuje pracovní kázeň nebo proč jsou jeho pracovní výsledky neuspokojivé. Vámi uvedené upozornění považuji za nedostačující, není z něj zřejmé, jakého provinění se v pracovním výkonu Váš manžel dopustil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.