Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako prodavačka v nerovnoměrné pracovní době. Ale do práce chodím každý den v týdnu na daný měsíc. Nyní nám zaměstnavatel oznámil, že si musíme nadělat vánoční svátky. Na prosinec nám udělal plán docházky, ve kterém máme zahrnuté hodiny navíc za svátek. Je možné, aby toto mohl požadovat, když nebýt svátků, tak bych směnu napsanou měla? A nenapsal mi ji jenom proto, že jsou svátky. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Podle § 81 odst. 1 zákoníku práce platí, že pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. Podle § 84 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
Žádná další pravidla týkající se omezení při rozhodování zaměstnavatele právní předpisy neobsahují. Roli nehraje druh práce, ani délka směny, jediným rozhodujícím je zájem zaměstnavatele.
Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel směny rozvrhl s dostatečným časovým předstihem a zaměstnance s tímto rozvržením seznámil, je jeho postup správný. Roli nehraje, jak se postupovalo v předchozím roce nebo v případě jiných svátků.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.