Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2024 mi končí šestileté období a zřizovatel zřejmě vyhlásí výběrové řízení. Co se stane, když se do výběrového řízení nepřihlásím, vyhraje jiný účastník, práci na jiné pozici nepřijmu. Bude se na mě vztahovat rozvázání pracovního poměru pro nadbytečnost i s odstupným 3 platů? Mé jmenování končí 31.7.2024 a v letošním roce mi bude 60 let. Pro mé odvolání není žádný podnět, ale zřizovatel se rozhodl, že konkurzy vyhlásí tam, kde se to dá. Moc děkuji! Milena.

ODPOVĚĎ:
Podle školského zákona platí, že pokud se zřizovatel rozhodne ke konci funkčního období vyhlásit konkurzní řízení, odvolá ředitele k poslednímu dni šestiletého období.
Budete tedy odvolána, čímž Váš pracovní poměr nekončí. Podle § 73a zákoníku práce je zaměstnavatel povinen tomuto zaměstnanci navrhnout změnu jeho dalšího pracovního zařazení u zaměstnavatele na jinou práci odpovídající jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci. Jestliže zaměstnavatel nemá pro zaměstnance takovou práci, nebo ji zaměstnanec odmítne, jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele a současně platí, že je dán výpovědní důvod podle § 52 písm. c) ; odstupné poskytované zaměstnanci při organizačních změnách náleží jen v případě rozvázání pracovního poměru po odvolání z místa vedoucího zaměstnance v souvislosti se zrušením tohoto místa v důsledku organizační změny.
Odstupné Vám ve Vámi popsaném případě tedy náležet nebude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.