Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dle pracovní smlouvy mi mělo být po ukončení zkušební doby přidáno (nástup do zaměstnání 3.7.2023 ZD 3 měsíce). Bohužel ze strany zaměstnavatele se tak nestalo - až po mém kontaktování HR se mnou můj nadřízený hovořil (to bylo 14 dní po mém dotazů na HR). Po dotázání mi bylo sděleno, že si to ještě rozmyslí, případně doplatí zpětně.

Má na toto právo, když ve smlouvě je jasně daný termín a částka? Jak se mohu bránit? Dočetla jsem se, že dle paragrafu 56a následující b)   Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem je upraveno v § 56 ZP. Zaměstnanec může podle tohoto ustanovení pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,   a) pode lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo  b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1) Je tedy nutno říct, že ne v každém případě porušení pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele může zaměstnanec okamžitě ukončit pracovní poměr; důvody pro okamžité zrušení pracovního poměru jsou jak je výše uvedeno taxativně dány. Zaměstnanci při okamžitém zrušení pracovního poměru z důvodů pod písm. a) a b) vzniká nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Mám na toto nárok? Předem děkuji za odpověď Judita.

 

ODPOVĚĎ:
Výše mzdy po zkušební době je v pracovní smlouvě jasné uvedena, zaměstnavatele tady již nemá prostor k úvaze. Ke změně by mohlo dojít pouze změnou pracovní smlouvy, tedy se souhlasem zaměstnance.
Vzhledem k tomu, že pracovní smlouva mluví jasně, nastala situace předvídaná § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce a pracovní poměr může být okamžitě zrušen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.