Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2018 jsem v zaměstnání uzavřela smlouvu na HPP na dobu neurčitou. V březnu 2023 jsem podepsala dodatek k původní smlouvě do konce roku 2023 na poloviční úvazek. Od ledna 2024 se mám vrátit opět na původní HPP na plný úvazek. Zaměstnavatel se ale nyní rozhodl mi dat výpověď, ale bez odstupného, jelikož se opírá o ten dodatek, který teď končí. Mám nárok na odstupné dle původní smlouvy? Děkuji Jaroslava.

ODPOVĚĎ:
Důležité je, co je obsahem dodatku. Pokud na dobu určitou měnil výši úvazku se zachováním trvání pracovního poměru na dobu neurčitou s tím, že po skončení období kratšího úvazku se znovu vrátí práce na úvazek plný, pak takto zaměstnavatel nemůže postupovat. Dodatek v takovém znění nemění pracovní poměr na dobu neurčitou na pracovní poměr na dobu určitou.
Pokud by s koncem období dodatku končil i pracovní poměr, nemusel by zaměstnavatel dávat výpověď.
Doporučuji proto důkladně přečíst znění dodatku a vyžádat si od zaměstnavatele informaci podle jakého výpovědního důvodu podle § 52 zákoníku práce chce výpověď dát.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.