Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně pracovního práva. Ve firmě, kde jsem zaměstnán se začalo povídat o zavedení: Sjednání mzdy s přihlédnutím k práci přesčas. Co jsem našel původní smlouvu tak jsem tam měl:

II. 1) Zaměstnanci náleží mzda stanovená mzdovým výměrem, s nímž byl zaměstnanec seznámen před podpisem této pracovní smlouvy. 2) Mzda uvedená ve mzdovém výměru je sjednána již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto, je v rozsahu 150 hodin za kalendářní rok. 3) Zaměstnanec a zaměstnavatel se tímto dohodli na provádění výplaty mzdy bezhotovostním převodem na účet zaměstnance u banky. Zaměstnanec sdělí zaměstnavateli číslo svého účtu do 10 dnů.
2021 jsem podepsal dodatek kde je:
kterým se mění bod II takto: 1) Zaměstnanci náleží mzda stanovená nebo smluvně sjednaná mzdovým výměrem. Zaměstnanec byl s podmínkami odměňování seznámen před zahájením výkonu práce. 2) Zaměstnanec a zaměstnavatel se tímto dohodli na provádění výplaty mzdy bezhotovostním převodem na účet zaměstnance u banky. Zaměstnanec sdělí zaměstnavateli číslo svého účtu do 10 dnů. Ostatní ustanovení pracovní smlouvy zůstávají nezměněna.   Jestli to chápu dobře tímto krokem se smysl původní smlouvy změnil, a tento bod vypadl? Přiznám se původní smlouvu jsem podepisoval ne moc zkušený, před 8 lety. A smlouva byla v dobré víře podepsaná bez nějaké částky která by promítla těchto 150 hodin. Dále jsme teď podepisovali cca 2 roky zpět mzdové výměry kde všichni na stejné pozici měli stejný plat. Kde žádné přesčasy nebyli zmíněné. A 8let mě je proplacena každá hodina přesčas podle klasického výpočtu přesčasu.   Jaké mám možnosti? Když tato situace opravdu nastane, jaký je správný postup?   Chápu dobře, že tento krok by byla nutná úprava smlouvy a v ní vyčíslení navýšení mzdy, a ne jen mzdový výměr (co jsem našel tak výměrem nelze řešit). Jaké mám možnosti, když se mě nezvýší mzda a bude po mě požadováno podepsat dodatek? Co mě hrozí, když dodatek nepodepíšu? Případně jak postupovat dále. Je to pro mě velice nepříjemná představa, a rád bych věděl na co se případně připravit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nebylo výslovně uvedeno, že by bod týkající se přesčasů byl vypuštěn a že je v dodatku uvedeno, že ostatní ustanovení pracovní smlouvy zůstávají nezměněna, ustanovení zůstalo v platnosti.
Jestliže postup zaměstnavatele tomuto neodpovídá (je proplacena každá hodina přesčas podle klasického výpočtu přesčasu), je nezbytné zaslat dotaz zaměstnavateli (doporučuji zaslat jej písemně), aby situaci vyjasnil.
Pokud zaměstnavatel nebude reagovat nebo podat vysvětlení odmítne, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).
Pokud se rozhodnete další dodatek nepodepisovat, je to Vaše právo. Smlouva je dvoustranné jednání, k němuž je zapotřebí vůle obou smluvních stran a zaměstnavatel Vás k tomu nemůže donutit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.