Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lednu 2023 jsem se účastnil prezidentských voleb jako místopředseda volební komise. Termín byl 13 a 14.1.2023 a druhé kolo voleb 27 a 28.1.2023. Jsem zaměstnán jako řidič v nerovnoměrném směnném provozu. Volební dny vycházely tedy na pátek a sobotu, kdy na tyto dny připadly moje směny.

Zaměstnavateli jsem řádně doložil potvrzení o účasti ve volební komisi, avšak byla mi uznaná náhrada 7,5 hodin jen na pátky 13.1. a 27.1.2023. Dle vyjádření personálního oddělení, soboty 14.1. a 28.1., nejsou pracovní dny v týdnu, proto nemám nárok na náhradu těchto patnácti hodin a zároveň se tím dostal do skluzu ve "fondu pracovní doby". Proto mám dotaz, zda je tento postup zaměstnavatele v pořádku. Děkuji Rudolf.

 

ODPOVĚĎ:
Z právních předpisů vyplývá, že člen okrskové volební komise, který je v pracovním poměru nebo poměru obdobném pracovnímu poměru, má nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu a na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Zaměstnavatel, který svému zaměstnanci poskytne volno a náhradu mzdy, se následně může obrátit na příslušný obecní úřad a požádat o refundaci.
Náhrada mzdy se poskytne za každou směnu, do které výkon funkce člena okrskové komise zasáhl. Výjimkou není ani sobota, pokud na ni byla směna rozvržena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.