Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 20.3. do 30.4.2020 jsem byla na neschopence kvůli korovavirové krizi (doktor je velice vstřícný a nechal mě doma). Pracuji jako asistentka, čili práce je jen na PC. V práci jsme se však domluvili, že budu pracovat z domu na "černo". Měsíc březen byl vyřešen. Problém nastal v měsíci dubnu.

Odpracovala jsem z domu 121 hodin, mám 14.800 Kč čistého fixní mzda, a vycházelo to cca 92,5 na hodinu tedy 121 h = 11 192,5 Kč. V práci jsem sdělila, že jsem odpracovala tolik hodin za duben, předtím mě říkali, že mě všechno proplatí, když budu pracovat z domu. V měsíci květnu jak jsem nastoupila zpět do práce, dohodli jsme se na tom, že mě vyplatí prozatím aspoň nějakou zálohu 10.000 Kč (nazvali to na účtu/v internet. bankovnictví jako záloha, nic víc žádný konkrétní měsíc, aby to nebylo nápadné.) a pak, že se dohodneme na zbytku podle toho kolik přijde od státu, záloha mě byla vyplacena cca 28.5 za duben, neschopenka od státu přišla za duben až 25.6. - 7.884 Kč, tedy jsem dohromady dostala za duben 17.884 Kč. Nyní po mě firma požaduje, že z příští výplaty bych jim vrátila zbytek, jde jim o to, že nechtějí, abych měla víc než 14.800 Kč za ten duben. A chtějí tedy po mě cca 3.084 zpět. To se mě ovšem nelíbilo, taky mi navrhli, aby to pro mě bylo lepší, že by se to vzalo ze dvou výplat tedy, že by mě vyplatili v následujících dvou měsících cca 13.000, nebo spíš bych jim to pak vrátila hotově, aby to sedělo v účetnictví. Ve firmě pracuji od roku 04/2018 do teď (nyní 7/2020). Nástupní plat jsem měla 13.500 čistého, při dalších výplatách zjistili, že za mě odvádí moc, tak jsme se dočasně dohodli, že mě budou posílat minimální mzdu a zbytek na černo. Postupem času po mém zažádání mě zvedli na 14.800, tedy mě chodilo na účet cca 12.000 a zbytek 2.800 mě vyplatili bokem. Tedy se neschopenka počítala z částky cca 12.000 z průměru z loňského roku, tak jsem i v tomto na tom byla hůř. Všechny argumenty jsem jim řekla, moc je to nezajímá, dělají, že tomu nerozumí. Od ledna 2020 mám už normálně 14.800 Kč čistého (smlouva na neurčito) po delší době přesvědčování (kvůli hypotéce, mateřské, důchod, případně ztráty práce - dělali, že o tom neví, že je pro mě nevýhodné mít minimální mzdu co se týče účetnictví, a že se nikde nepočítá co mě dají bokem). Taky jsem nadřízené nastínila, že na mě s prominutím šetří cca dva roky, dávají mě minimálku a zbytek bokem, já mám kvůli tomu nízkou neschopenku, a nyní po mě chtějí nějaké 3 tisíce za to, že mám víc než obvykle? (pouze na účtu mám více, ale z pohledu účetnictví/papírově jsem na tom daleko hůř). Chtěla bych se zeptat, zda na to mají nárok po mě tuhle částku požadovat? Také jsem jim vysvětlovala, že bych 7.884 Kč dostala tak i tak, i kdybych nepracovala a oni mě podle skutečnosti měli vyplatit těch 11.192 Kč na černo a nakonec po mě ještě něco chtějí. Pokud by to tak chtěli, tak by odpovídalo 121 hodin tak 57 Kč na hodinu. Rozhodně jim nechci nic vracet, přijde mě to nefér a že na to nemají nárok. Také jsem se nadřízené ptala proc nežádali o kurzarbeit, jsme firma, která vyrábí školní produkty pro školy a obce (ve firmě je nás asi 5 lidi včetně nadřízených, já jsem pouze sama asistentka), neměli jsme téměř žádné obraty, tvrdili, že naši firmu stát nezavřel. Děkuji moc za názor a odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Jedná z obou stran je jednoznačně protizákonné. Jak zaměstnavatele, tak Vaše. Nelze proto vůbec hodnotit, jestli má zaměstnavatel právo částku požadovat zpět.
Jestliže však částky strhne zaměstnavatel z následujících výplat bez písemné dohody s Vámi, bude se jednat o nevyplacení části mzdy. Zaměstnavateli se bude jen těžko dokazovat relevantní a zákonem přijatelný důvod, proč krátit mzdu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.