Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám problém se zpětným vyrovnáním mzdy. Naše firma po dvanácti letech zjistila, že nám neplatí správně za dvanáctihodinový nepřetržitý provoz. Ze zákona je bohužel povinnost, doplatit jen tři roky zpětně. To firma udělala, ale při tom znova "okradla" hodně zaměstnanců, kteří v té době pracovali i jiný směnný model.

Jde o to, že na 12kách odpracuje zaměstnanec více hodin, než je normální fond na 15ti směnném modelu. Na dvanáctkách je to zhruba 168 hodin za měsíc a na patnáctkách 157,5 hodiny. Ten rozdíl hodin navíc se správně, buď vybírá jako volno, nebo je musí zaměstnavatel proplatit. To se nedělo celých 12 let. Zpětně bylo proplaceno všem, kteří v těch posledních třech letech pracovali na 12ti směnném modelu a taky těm, co to střídali s 15ti směnným modelem. Bohužel byl v naší firmě i model zvaný "osmnástisměnný" (pondělí až sobota včetně, tři týdny a pak týden volna). Je to model, který firma potřebuje pro zajištění sobot. V tomto 18ti směnném modelu se zase naopak odpracuje méně hodin za měsíc (135 až 157,5). A tady došlo ke krácení dluhu ze strany zaměstnavatele. Těm co pracovali v posledních třech letech i 18ky, těm firma dluh za dvanáctky nevyplatila, protože na těch 18kách odpracovali hodin méně a s tím co měli doplatit za dvanáctky se to jakože vynulovalo. Myslím si, že kdyby se zpětně zjistilo, že se na osmnáctkách dělá méně hodin, stejně jako se zpětně zjistilo, že na dvanáctkách se dělá hodin více, bylo by takové vyrovnání v pořádku. Ale to, že firma od začátku věděla, že se na 18kách odpracuje méně hodin, tuto možnost vylučuje. Bude to asi na další vysvětlení a doplnění. Můžu popsat situaci ještě více, ale zatím snad stačí takto. Děkuji, s pozdravem Šimon.

 

ODPOVĚĎ:
Byť zaměstnavatel věděl o chybném výpočtu v případě 18hodinových směn nic nemění na faktu, že na straně zaměstnanců docházelo k bezdůvodnému obohacení. Započtení pohledávek není zákoníkem práce nijak upraveno, bude se proto řídit § 1982 a násl. občanského zákoníku. Obě pohledávky - jak na straně zaměstnance za 12hod. směny, tak na straně zaměstnavatele za bezdůvodné obohacení zaměstnanců - splňují podmínky pro započtení. Zaměstnavatel proto podle mého názoru může provést jednostranné započtení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.