Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě jako řidič, kde převážíme pracovní plošiny. Při převozu jedné z nich, po průjezdu pod mostní konstrukcí došlo k poškození plošiny. Je to vedeno jako pojistná událost. Při převozu jsem vozidlo řídil já. Cena opravy je vyčíslena na cca 700.000 Kč. Zaměstnavatel má 10 procentní spoluúčast, kterou chce, abych mu jí uhradil.

Nemám podepsanou žádnou hmotnou odpovědnost, ani po mě při nástupu do firmy nepožadoval, abych měl uzavřené pojištění vůči zaměstnavateli. Musím tuto částku (cca 70.000 Kč) uhradit?

 

ODPOVĚĎ:
I zaměstnanec, který nemá uzavřenu dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty, může nést odpovědnost za škodu. Odpovědnost za škodu ze strany zaměstnance upravuje § 250 zákoníku práce. Toto ustanovení uvádí, že zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Splněny musí být všechny podmínky zároveň. Splnění podmínek prokazuje zaměstnavatel. Teď musí prokázat, že jste škodu zavinil Vy, a to zaviněně.
Pokud jsou všechny uvedené podmínky splněny, odpovídáte za škodu až do výše 4,5 násobku Vaší průměrné mzdy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.