Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V pracovní smlouvě mám napsáno: "Zaměstnavatel přijímá zaměstnance do pracovního poměru na pracovní pozici/funkci IT průvodce pro zákazníky. Konkrétní popis pracovních činností, které se zaměstnanec zavazuje vykonávat pro zaměstnavatele je vymezen v pracovní náplni v Katalogu pracovních pozic." Po celou dobu zaměstnání (1,5 roku) pomáhám zákazníkům s IT problémy výhradně na dálku z kanceláře nebo domova.

Nyní zaměstnavatel vyžaduje, abych skládal PC v prostorách skladu mimo kancelář, což v inzerátu nebylo a nedělal jsem to ani nikdy předtím. Můj lékařský posudek zahrnuje: Pracovník IT (Práce s PC, práce s klienty, Administrativa). Nemám zde uvedenou kategorii práce. Z toho pro mě vyplývají tři otázky:
1) Může mi to zaměstnavatel nařídit?
2) Co když jej odmítnu?
3) Neměl bych napřed podstoupit lékařskou prohlídku? Práce ve skladu a samotné skládání PC zahrnuje více rizik, než práce v kanceláři.

 

ODPOVĚĎ:
1) Pokud je nová činnost součástí náplně práce na Vaší pozici, může Vám ji zaměstnavatel nařídit, i když jste ji do této doby nevykonával. Pokud do Vaší náplně práce nespadá, zaměstnavatel Vám takovou práci nařídit nemůže, podle § 38 zákoníku práce smí zaměstnanci přidělovat práci pouze podle pracovní smlouvy, tedy mimo jiné pouze podle druhu práce uvedeného v pracovní smlouvě.
2) Odpověď na tuto otázku souvisí s tou předchozí. Pokud nově požadovaná činnost neodpovídá druhu práce uvedeného ve smlouvě, odmítnout můžete, protože podle § 38 zákoníku práce jste povinen vykonávat pouze práce dle pracovní smlouvy.
Pokud spadá tato činnosti do Vaší náplně práce, pak by odmítnutí mohlo být vyhodnoceno jako méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci.
3) Záleží na tom, co je konkrétním obsahem činnosti skládání PC. Pokud máte pochybnosti o tom, zda jste k této činnosti zdravotně způsobilý (pokud je skutečně součástí Vaší náplně práce), pak můžete o pracovnělékařskou prohlídku požádat i Vy sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.