Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době jsem těhotná, nástup na mateřskou mám možný začátkem května 2024. Jsem již 2,5 roku zaměstnaná pod agenturou Randstad, se kterou má uzavřenou smlouvu firma, pro kterou pracuji. Tato firma se rozhodla s agenturou ukončit smlouvu a nabídnout mi práci pod novou agenturou, kde byly výrazně nevýhodně pracovní podmínky.

Nabídku jsem odmítla, nicméně moje současná pracovní smlouva běží do 10.5.2024. Bohužel netuším, ke kterému datu bude s agenturou smlouva rozvázána, ale za předpokladu, že mají také nějakou výpovědní lhůtu, kalkuluji s datem 31.3.2024. Bohužel firma je velmi netransparentní co se týče informací. Mým plánem tedy bylo nyní vybrat dovolenou a od 11.3.2024 nastoupit na nemocenskou. Jak je to prosím, pokud by mi agentura dala výpověď a já v tu chvíli byla již na nemocenské? Je to tak, že mi bude 14 dní platit zaměstnavatel a od 15. dne budu dostávat peníze od státu až do doby nástupu na mateřskou? Nebo jsou pro agenturní zaměstnance přiřazené dočasně k jinému zaměstnavateli jiné podmínky? Nevím, jak tuto situaci, kdy s námi firma naložila opravdu neseriózně, vyřešit tak, abych mohla v pořádku odejít na nemocenskou, ze které následně přejdu na mateřskou dovolenou. Moc děkuji Marie.

 

ODPOVĚĎ:
V této oblasti platí pro agenturní zaměstnance stejné podmínky jako pro běžné neagenturní zaměstnance. Tedy pokud nejsou splněny podmínky uvedené v zákoníku práce, kdy se jedná o výjimečné situace, např. rušení zaměstnavatele, nemůžete dostat v době pracovní neschopnosti výpověď. Jste v tzv. ochranné době.
Zaměstnavatel vyplácí prvních 14 dnů náhradu mzdy a od 15. dne je vypláceno nemocenské, a to až do skončení pracovní neschopnosti bez ohledu na případné ukončení pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.