Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše firma už dlouhé roky pracuje pro velkou společnost v ČR jako externí zpracovatel mezd pro jejich cca 12.000 zaměstnanců. Firma má sice vlastníka v Německu, ale jedná se o českou firmu. Děláme mzdy pro jejich české zaměstnance, komunikujeme s českými úřady v souladu s českou legislativou. V popisu práce nemáme uvedenou žádnou jinou znalost jazyka než Češtinu.

Když nás před lety na tuto pozici mzdové účetní přijímali, tak podmínkou nebyla znalost cizích jazyků a na podstatě naší práce se nic nezměnilo.   Nyní nám dali k podpisu nové popisy práce a v nich je uvedeno, že všechny umíme anglicky na pokročilé úrovni. Opět s klasickým dodatkem, který se stal poslední rok ve firmě zvykem, že "komu se to nelíbí, ten může jít." To je tak absurdní situace, že ani přesně nevíme, co dělat. Když to nepodepíšeme, tak nás můžou vyhodit, protože nesplňujeme jejich nové požadavky na práci mzdové účetní. Když to podepíšeme, tak budeme lhát a to bude opět možným důvodem výpovědi, pokud se jim to bude hodit - stačí si nás z angličtiny vyzkoušet. Je nějaká možnost obrany proti této zjevné šikaně ze strany zaměstnavatele? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Kvalifikaci zaměstnance, resp. požadavky na kvalifikaci zaměstnance, stanovuje zaměstnavatel. Nelze však nutit zaměstnance, aby pod pohrůžkami stvrzovali kvalifikaci, kterou nemají. V této situaci je pravděpodobně jediným řešením obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.