Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako servisní technik a mám k dispozici služební automobil i pro soukromé účely. V pracovní smlouvě mám uvedeno, že místem výkonu práce je ČR, pracoviště nemám pevně specifikované. Adresa sídla firmy je v Praze a adresa mého bydliště je v Kouřimi. Někdy vyjíždím za zákazníkem přímo z domova a někdy jedu nejprve do sídla firmy a poté až za zákazníkem.

Zaměstnavatel chce, abych ujeté kilometry z mého bydliště na adresu sídla firmy vykazoval jako soukromé. Jiné kilometry v pracovní době vykazují jako služební, kilometry po pracovní době a v době mého volna samozřejmě jako soukromé. Jedná se skutečně o mou soukromou potřebu, pokud nemám v pracovní smlouvě uvedené pracoviště, ale pouze místo výkonu práce ČR?   Děkuji za odpověď. S pozdravem Drahoslav.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 34a zákoníku práce platí, že není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, platí, že pravidelným pracovištěm je místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce.
Cesty mezi bydlištěm a pracovištěm jsou považovány za soukromé.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.