Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám svého obvodního lékaře, zaměstnavatel mi nařídil preventivní prohlídku. Provedení této pracovnělékařské prohlídky je ze zákona vyloučeno ze svobodné volby lékaře, proto musí zaměstnanci tuto prohlídku absolvovat u stanoveného lékaře a musí předložit při prohlídce předepsané doklady.

Mě jde o to, že tato soukromá společnost Kardia s. r. o. po mě chce výpis ze zdravotní dokumentace a můj dotaz zní, musím tento výpis předložit soukromé společnosti? Děkuji za informaci Simona

ODPOVĚĎ:
Dle § 42/1 písm. b) zákona o specifických zdravotních službách vydává lékařský posudek o zdravotní způsobilosti nebo o zdravotním stavu poskytovatel na žádost pacienta, který je posuzovanou osobou, nebo jiné k tomu oprávněné osoby (např. pacientova zaměstnavatele, jedná-li se o pracovnělékařské služby) po posouzení zdravotní způsobilosti, popřípadě zdravotního stavu posuzované osoby, posuzujícím lékařem, a to mimo jiné na základě zhodnocení výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím registrujícím poskytovatelem v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. výpis ze zdravotnické dokumentace si může posuzující lékař vyžádat prostřednictvím posuzované osoby.
Pouze pro doplnění shora uvedeného dodávám, že za posudkovou činnost jsou považovány i pracovnělékařské služby (jak vyplývá z § 41 písm. d) zákona o specifických zdravotních službách).
Skutečnost, že poskytovatel pracovnělékařských služeb musí při posuzování zdravotního stavu pacienta (zaměstnance) vycházet i z výpisu jeho zdravotnické dokumentace (vedené pacientovým obvodním lékařem), lze dovodit rovněž z § 6/2 vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče. Dle tohoto ustanovení platí, že zdravotní stav za účelem posouzení zdravotní způsobilosti při pracovnělékařských prohlídkách se hodnotí mimo jiné na základě údajů uvedených ve výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené registrujícím poskytovatelem v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že zaměstnanec je povinen sdělit poskytovateli pracovnělékařských služeb jméno a adresu registrujícího poskytovatele zdravotních služeb a dalších poskytovatelů zdravotních služeb (tedy nikoli pouze obvodního lékaře), kteří ho přijali do péče (§ 56 písm. c) zákona o specifických zdravotních službách).
Shora uvedené lze shrnout tak, že poskytovatel pracovnělékařských služeb je oprávněn po pacientovi (zaměstnanci) požadovat, aby mu doložil výpis ze zdravotnické dokumentace, vedené o tomto pacientovi jeho obvodním lékařem. Toto oprávnění poskytovatele pracovnělékařských služeb je logické, neboť bez získání relevantních informací o zdravotním stavu (a jeho vývoji) pacienta by nebylo možné řádně posoudit jeho zdravotní způsobilost k vykonávané práci.
Není rozhodné, jakou právní formu má konkrétní poskytovatel pracovnělékařských služeb (může se jednat např. o příspěvkovou organizaci státu, kraje či obce, popř. i o obchodní korporaci, např. s. r. o.), důležité je, že se jedná o poskytovatele zdravotních služeb, který je oprávněn poskytovat pracovnělékařské služby.
Chcete-li si ověřit, zda je společnost Kardia s. r. o. poskytovatelem zdravotních služeb oprávněným k poskytování pracovnělékařských služeb, kontaktujte krajský úřad (místně příslušný dle sídla této společnosti), neboť poskytovatelé zdravotních služeb musí být u krajských úřadů registrovány k poskytování zdravotních služeb.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 373/2011 Sb. , o specifických zdravotních službách
vyhláška č. 79/2013 Sb. , o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb. , o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.