Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Příbuzný řadu let provozuje thajské masáže. Nyní končí dvěma masérkám pracovní povolení a povolení k pobytu. Ony se rozhodly povolení neprodlužovat, pojedou domů. Při jednání na pracovním úřadě nám bylo ale nyní sděleno, že nová povolení pro maséry, kteří by přijeli z Thajska, nevydají.

Argumentují stávající právní úpravou, která neumožňuje zaměstnávání cizinců ze států mimo EU na pozice s požadovaným základním vzděláním, což masér je. Současně však zákon o zaměstnanosti (§ 86) zaměstnání cizinců za určitých podmínek umožňuje ("Zaměstnavatelé mohou získávat cizince na volná pracovní místa, která nelze obsadit jinak, jestliže předem úřadu práce oznámí a projednají s ním záměr zaměstnávat cizince včetně jejich počtu, druhu práce, kterou budou vykonávat a předpokládané doby výkonu práce."). Bohužel, konkrétní krajský úřad práce (zatím) kategoricky prohlašuje, že povolení těmto cizincům nevydá, že má direktivy z ministerstva práce a sociálních věcí. V praxi to bude znamenat, že vzhledem k logickému postupnému odchodu thajských masérek, se budou muset postupně uzavírat všechny provozovny a propustit řada českých zaměstnanců. Pracovní úřad má názor, že thajské masáže může dělat klidně český masér, v thajské restauraci vařit český kuchař (podobně jako v italské restauraci vaří český kuchař apod.). Na toto se ale přistoupit nedá. Příbuzný teď netuší, jak postupovat, jestli svou činnost má utlumit a počítat s postupným uzavíráním poboček. Nebo je zde cesta k zaměstnání těchto lidí, předpokládám formou výjimek? Velice děkuji za odpověď. Zdraví Bedřich

ODPOVĚĎ:
Stávající právní úprava umožňuje zaměstnávání cizinců, jak je v dotaze zmíněno, a to za určitých podmínek. Neuvádíte, zda jsou podmínky ve Vašem případě splněné, proto se jim budu v odpovědi stručně věnovat.
První podmínkou je splnění podmínek § 35 zákona o zaměstnanosti. Pokud je tato povinnost splněna, volná pracovní místa byla vypsána a nepřihlásil se žádný zájemce či neabsolvoval výběrové řízení úspěšně, lze potom využít získání zaměstnance podle § 86 zákona o zaměstnanosti a následně § 92 uvedeného zákona (povolení k zaměstnání).
Obecně nelze konstatovat, že thajskou masáž může dělat pouze thajec (thajka). Podmínky pro získávání zaměstnání musí být rovnocené a nediskriminační; tvrzení, že pouze thajec může dělat thajskou masáž diskriminační je. Věřím, že považujete za logické, že krajové záležitosti vykonává ten, kdo z kraje pochází, nicméně pro podmínky zaměstnávání tato jednoduchá logika neplatí. Ke každé práci musí být ten, kdo je vykonává, nějak kvalifikovaný, způsobilý, splňovat zákonné předpoklady či požadavky zaměstnavatele. Na národnosti, stejně jako např. náboženském vyznání, nezáleží (vyjma případů, kdy by se jednalo o zákonný předpoklad).
Proto ve Vašem případě je třeba nejprve mít splněné povinnosti podle § 35 zákona o zaměstnanosti - určitou dobu volnou pracovní pozici nabízet maximálním možným způsobem, se zájemci vykonat objektivní výběrové řízení a odůvodněně určit, zda jsou pro práci vhodní či nikoliv. Na základě takto získaných argumentů předložit záměr podle § 86 zákona o zaměstnanosti úřadu práce k projednání. Negativní stanovisko úřadu k předloženému záměru není definitivum. Je třeba podat žádost o vydání povolení k zaměstnání (přičemž k této žádosti je třeba přiložit vyjádření potenciálního zaměstnavatele obsahující nemožnost zaměstnavatele obsadit volnou pozici, splnění předpokladů k zaměstnání). Řízení o žádosti je správní řízení podle správního řádu, přičemž v rámci zkoumání situace na trhu práce se úřad práce zabývá mírou nezaměstnanosti a konkrétními potřebami daného regionu. Zamítnutí žádosti je správní rozhodnutí, vůči němuž jsou přípustné opravné prostředky podle § 81 správního řádu.
Prognózu v zaměstnávání cizinců není možné stanovit, ale žádná direktiva není silnější než zákon a zamítnutí žádosti je přezkoumatelné správní rozhodnutí. Výjimky podle § 86 zákona o zaměstnanosti nelze vyloučit ani nelze předpokládat, že by je úřad práce přestal poskytovat, nicméně poskytnout je je možné pouze za předpokladu splnění všech zákonných podmínek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.