Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak prosím postupovat v případě, že se zaměstnankyně (juniorní) vrací po RD na pozici XY, ale na dané pozici je již jiná zaměstnankyně (seniorní), která má smlouvu na dobu neurčitou? Zaměstnankyně (seniorní), která je zaměstnána na dobu neurčitou, má vyšší kvalifikaci a předpoklad pro vykonávání dané pozice, nicméně jí jejím vedoucím zaměstnancem bylo sděleno (pouze zatím ústně), že bude z důvodu návratu „juniorní“ zaměstnankyně propuštěna.

Jako důvod propuštění jí bylo sděleno to, že byla nemocná (chřipka) a hrozí u ní, že bude do budoucna těhotná (rovněž ústně). Jinak jí vedoucí zaměstnanec sdělil, že je s její prací naprosto spokojený (což dokládají roční hodnotící pohovory) a nemá jí co vytknout. Může se proti tomuto rozhodnutí zaměstnankyně nějakým způsobem bránit? Jinak by měla být propuštěna pro nadbytečnost.

 

ODPOVĚĎ:
Dvě zaměstnankyně v pracovním poměru na dobu neurčitou na jedno pracovní místo je chybnou personální politikou zaměstnavatele a ani u jedné ze zaměstnankyň nevzniká výpovědní důvod. Zaměstnavatel může se zaměstnanec jednostranně ukončit pracovní poměr pouze z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce.
Konkrétní obrana pak bude záviset na dalším postupu zaměstnavatele, který však velký manévrovací prostor nemá, pokud by měl jednat v souladu s právními předpisy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.