Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11.10.2023 mi zaměstnavatel předložil v jeden den 4 vytýkací dopisy bez možnosti nějakého času vše napravit bez jakéhokoliv předcházejícího upozornění, a rovnou vedle dopisu položil výpověď okamžité zrušení §52. Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou.   Vytýkací dopisy se nezakládaly na pravdě a byly úplně bez důkazů.

Zaměstnavatel tvrdí, že tento právní akt má ošetřený právníkem a je vše v pořádku. Odmítla jsem vytýkací dopisy a výpověď podepsat a nepřevzala jsem je. Výpověď podepsal zaměstnavatel a svědek a donutili mě opustit pracoviště.   Prosím o vyjádření a návrhu dalšího postupu, jak nyní postupovat a čím se mohu bránit.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 52 písm. g) zákoníku práce jednoznačně říká, že pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.
Zaměstnanec musí mít možnost zaměstnavatelem vytýkané pochybení napravit, postup zaměstnavatele tak není správný.
Doporučuji písemně rozporovat tento postup zaměstnavatele i důvody uvedené ve vytýkacích dopisech, se zaměstnavatel komunikovat pouze způsobem, který umožní uchování komunikace a dále obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.