Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 50 let a zaměstnavatel mi chce dát výpověď, protože jsem i přes poranění kolene chodila s ortézou do práce, kde jsem práci vykonávala řádně. Jsem zaměstnána jako průvodkyně v galerii, ale s kolegyněmi se střídáme rovněž na pokladně. Seděla jsem tedy od úrazu za pokladnou a tu předávala v pořádku. To zda budu na pokladně nebo provádět je na naší interní dohodě se 3 kolegyněmi.

Pokladnu beru za starší kolegyni automaticky už 18 měsíců. Má z ní strach a kolegyně, se kterou se jinak střídám, mi vyšla vstříc a provádí s tím, že jí pokladna nemrzí. Nečerpala jsem nemocenskou ani úrazové pojištění, které si platím a lékař mi nevypsal neschopenku. Ortézu jsem nosila preventivně proto, že nikdo nevěděl až do magnetické rezonance 28.6.2023 co s kolenem je. Mám natržený vaz. Ortézu nyní nosit nemusím. Úraz se mi stal 12.3.2023 v sobotu a v po jsem nahlásila produkční, která má na starosti rozpisy služeb, že mám sice úraz, ale práce schopná jsem. Nohu k pokladně nepotřebuji. Ředitelka mi po takto dlouhé době sdělila cituji:
"Vážená paní X,
svůj zdravotní stav, který by bránil výkonu vaší pozice, jste povinná oznámit zaměstnavateli, nikoliv nechat zajít tak daleko, že je to neúnosné."
Nevím co tím myslí. Před odjezdem na její dovolenou 6.7. mi sdělila, že mě vyhodí na dohodu a když jsem jí řekla, že jí dohodu nepodepíši, tak mi sdělila, že mě vyhodí a že ví jak. Také mi sdělila, že do výpovědi nemusí uvádět důvod. Udělala jsem chybu, když jsem nahlásila zdravotní stav pouze produkční a dohodla se s kolegyněmi na práci pokladně? Popravdě s něčím takovým jsem se ještě nesetkala. Do práce chodím včas, upravená, usměvavá, máme s kolegyněmi i jmenovitě v knize návštěv kladné reference od návštěvníků. Děkuji za odpověď Adriana.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel smí dát zaměstnanci výpověď pouze z některého z důvodů, které jsou uvedeny v § 52 zákoníku práce. Konkrétní výpovědní důvod musí být ve výpovědi specifikován tak, aby nemohl být zaměněn s jiným důvodem. Tvrzením, že ve výpovědi nemusí být uvedený důvod, je proto nepravdivé.
Zaměstnanec není povinen hlásit úraz, který není úrazem pracovním, ani jiná zdravotní omezení, která mu nebrání v práci. Posouzení je především na ošetřujícím lékaři. Pokud má zaměstnavatel pochybnosti o zdravotní způsobilosti zaměstnance, má povinnost poslat jej na mimořádnou lékařskou prohlídku.
Pokud tedy Váš zdravotní stav nebránil výkonu Vaší práce podle Vaší pracovní smlouvy, pak nebylo nutné změnu zdravotního stavu hlásit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.