Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstnán u podniku 9 let jako vrátný noční hlídač. Jsem osoba ze změněnou pracovní schopností (ZPS) pracuji v nepřetržitém provozu (krátký a dlouhý týden). Po celá léta mého zaměstnání u tohoto zaměstnavatele mě bylo řečeno, že si na státní svátek nemohu vzít dovolenou, tak jsem podle toho i postupoval a byl jsem o svátcích doma. V tomto roce v červenci byl státní svátek a já jsem opět zůstal doma s tím že budu mít proplacen svátek.

Nastala změna a zaměstnavatel mě na tyto státem uznávané svátky dal dovolenou, že nelze být doma a že si musím na tyto svátky vzít dovolenou. Prosím o Váš právní názor na tuto situaci, jak to je správně podle zákona. Prosím, jak se rozlišuje nepřetržitý a jiný graf? Bývalý učetní mi tvrdil že něděláme nepřetržitý graf ale turnusový. Děkuji, Václav.


ODPOVĚĎ:
Státní svátek je doba, která se považuje za odpracovanou, proto si na ni rozhodně nemusíte brát dovolenou. Současně Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Vzhledem k tomu, že pracujete podle nerovnoměrného rozvržení pracovní doby, musí zaměstnavatel určit rozvrh týdenní pracovní doby, neboli tzv. „turnusový systém služeb“.
Nerovnoměrné rozvržení pracovní doby znamená, že délka pracovní směny nesmí přesáhnout 12 hodin, a současně průměrná týdenní pracovní doba bez práce přesčas nesmí přesáhnout stanovenou týdenní pracovní dobu za období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Neboli každý týden odpracujete odlišný počet hodin – tzv. krátký a dlouhý týden.

Nepřetržitým pracovním režimem je režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve směnách v nepřetržitém provozu zaměstnavatele v rámci 24 hodin po sobě jdoucích.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.