Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve školství na snížený úvazek 0,4821 hodin týdně. V roce 2023 jsem čerpala o hlavních prázdninách dovolenou, kterou jsem nedočerpala ve výši 7,18 hodin, protože jsem nastoupila na nemocenskou, která trvala bez přestávky do konce prosince 2023. Vím, že jsem ještě měla v roce 2023 nemocenskou od 3.1. do 6.1.2023 včetně.

Nyní mi paní účetní poslala výplatní lístek. Na něm už není žádná loňská dovolená, tedy zmizelo oněch 7,18 hodin a navíc mi napočítali dluh ve výši 105 Kč. Na můj dotaz mi sdělila, že došlo ke krácení dovolené kvůli mé dlouhodobé nemoci a ještě jsem přečerpala 1.82 hodiny a tedy musím doplatit oněch 105 Kč. Prosím, bylo mi kráceno správně?   Děkuji zdvořile Linda.

 

ODPOVĚĎ:
Váš dotaz chápu tak, že jste pracovala na úvazek ve výši 0,4821. Zároveň pracovní neschopnost se považuje za odpracovanou dobu pouze do výše 20ti násobku stanovené týdenní pracovní doby, pokud jste mimo dobu trvání pracovní neschopnosti odpracovala alespoň 12ti násobek stanovené týdenní pracovní doby. Vzhledem k tomu, že mimo nemocenské ze začátku roku jste až do nemocenské o prázdninách pracovala, tak tuto podmínku splňujete, tudíž 20 týdnů z pracovní neschopnosti se Vám bude započítávat do odpracované doby. U Vás to vychází tak, že pravděpodobně mělo dojít ke krácení dovolené, protože na roční dovolenou má zaměstnanec nárok pokud odpracuje celý rok, v případě pracovní neschopnosti se pak řeší, jak dlouho trvala (jak uvádím výše), v případě že tedy dojde k neodpracované době v důsledku pracovní neschopnosti, který se nepovažuje za výkon práce, tak máte nárok pouze na poměrnou část dovolené odpovídající 1/52 dovolené za každou celou odpracovanou týdenní pracovní dobu, pokud potom z nějaké celé týdenní pracovní doby v důsledku nároku na poměrnou část dovolené, chybí byť i jen jedna hodina (nemáte tedy odpracováno 52 celých týdenních pracovních dob, ale splňujete jen 51), tak máte nárok pouze na 51/52 podíl roční dovolené. Ovšem z důvodů, že nemám k dispozici přesné údaje (zda jste pedagogický nebo nepedagogický pracovník, kdy došlo k nástupu na druhou nemocenskou), tak nemohu být více konkrétní. Každopádně ke krácení dovolené z důvodu dlouhodobé nemoci je možné a k tomu u Vás s nejvyšší pravděpodobností došlo a zároveň mohlo dojít i k přečerpání dovolené, protože dovolená se odvíjí od odpracované doby za celý rok a v době jejího čerpání ještě se nemohlo vědět, že dlouhodobě onemocníte, takže mohlo dojít k přečerpání dovolené.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.