Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

jak postupovat pri pracovnim urazuPracovní úraz se může stát každému. Úraz si může při práci způsobit dělník na stavbě, ale i sekretářka v kanceláři. Zda se o pracovní úraz jedná či nikoli je posuzováno dle zákona. Zaměstnavatelé však často neoprávněně pracovní úraz neuznávají a odmítají svou zodpovědnost. Jak postupovat, abyste měli vysokou šanci dostat odškodnění za pracovní úraz, Vám poradí právník ze společnosti Vaše nároky.cz, která pomáhá poškozeným zaměstnancům.

Dokumentace úrazu

Prvně je důležité zajistit si důkazy, že se úraz skutečně stal tak, jak se stal. Pokud by náhodou zaměstnavatel v budoucnu namítal něco jiného, bude mít zaměstnanec v ruce důkazy, které budou hovořit v jeho prospěch. Ideálně tedy nafotit místo události, aby bylo například znatelné, že ke zranění došlo skutečně v práci. Dále zajistit svědky, kteří by v případě potřeby o škodné události mohli vypovídat.
Pokud zraněný není schopen tyto důkazy zajistit, měl by se najít někdo zodpovědný ze spolupracovníků a fotografie či případné svědectví zabezpečit.

 

Kniha úrazů

Zaměstnanec by se měl přesvědčit, že byl jeho úraz zapsán do knihy pracovních úrazů. Každý zaměstnavatel má povinnost tuto knihu vést a zapisovat do ní veškeré úrazy, které se staly. Zraněný zaměstnanec by si měl zkontrolovat nejen, zda byl úraz zapsán, ale také to, jestli zápis odpovídá skutečnosti.

 

Lékařské zprávy

Od lékaře, který zraněného po pracovním úraze ošetřoval, či dlouhodobě léčil, si musí poškozený vyžádat lékařské zprávy, které stanovují jeho zdravotní stav, a bodové hodnocení úrazu. Od minulého roku se jeden bod rovná 250 Kč.

 

Žádost o odškodnění

Zaměstnavateli by měl zaměstnanec odeslat písemnou žádost o odškodnění pracovního úrazu. K žádosti by měly být přiloženy lékařské zprávy a zejména hodnocení bolestného.
Zaměstnavatel by měl poškozenému zaměstnanci proplatit bolestné, náhradu za mzdu, odškodnění za trvalé následky, případně náhradu vzniklé věcné škody.

 

Odpor vůči zamítavému postoji

Jestliže zaměstnavatel odmítá vyplatit odškodnění za pracovní úraz, měl by se zaměstnanec bránit. Ideálně opakovaně urgovat zaměstnavatele o proplacení odškodnění. Pokud urgence nepomohou, měl by se poškozený obrátit na právníka. Odškodněním za pracovní úrazy se zabývá společnost Vaše nároky.cz, u které za právníka zaměstnanci neplatí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.