Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2013 se mi stal v práci v ocelárně pracovní úraz po pádu v kalichové jámě pod pecí. Pracovní neschopenka pak cca 22 měsíců. Moje míra zavinění 30% zdůvodněno, že špatný terén v ocelárně. Ztížené společenské uplatnění maximální 1400 bodů vyplaceno na zranění. Byl jsem převeden na jinou práci, ale vůbec pak neodeslán k závodnímu lékaři, zda mohu tuto novou práci vykonávat.

Přesto jsem to musel přijmout na nátlak v podniku, aby mi nemuseli dát výpověd s nárokem 12 měsíců odstupné. Je to z právního hlediska platné? Takže teď vykonávám jinou práci v podniku bez lékařského posudku. Posudek od závodního lékaře vydán jen na původní profesi, že pro následky po pracovním úraze nemohu práci v žádném případě vykonávat. Děkuji, Zbyšek

ODPOVĚĎ:
Váš zaměstnavatel postupoval správně, pokud Vás převedl na jinou práci. Dle § 41/1 písm. b) zákoníku práce totiž platí, že zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, pokud zaměstnanec nesmí podle lékařského posudku dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz (což je i Váš případ).
V tomto případě je zaměstnavatel primárně povinen převést zaměstnance na jinou práci v rámci druhu práce, který je sjednán v pracovní smlouvě, pakliže to není možné, může zaměstnavatel převést zaměstnance i na práci, která se od práce sjednané v pracovní smlouvě liší. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste byl převeden na práci, která spadá do druhu práce dle Vaší pracovní smlouvy, nebo zda byl sjednaný druh práce ve Vašem případě změněn (pro odpověď na Váš dotaz to není ostatně podstatné).
Dle § 41/6 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen při převedení zaměstnance na jinou práci přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu.
S ohledem na skutečnost, že jste utrpěl pracovní úraz (v jehož důsledku jste byl dlouhou dobu v pracovní neschopnosti), a že jste byl převeden na jinou práci, byl zaměstnavatel povinen poslat Vás na prohlídku k závodnímu lékaři (výstupem takové prohlídky by pak byl příslušný lékařský posudek). V tomto ohledu je nutné vycházet z následujících ustanovení vyhlášky o pracovnělékařských službách:
- § 10/2 vyhlášky o pracovnělékařských službách, dle něhož se vstupní lékařská prohlídka provádí rovněž před převedením zaměstnance na jinou práci, pokud jde o práci vykonávanou za odlišných podmínek, než ke kterým byla posouzena zdravotní způsobilost zaměstnance; odlišnými podmínkami se rozumí navýšení rizikových faktorů nejméně o jeden (z dotazu nevyplývá, zda vykonáváte nyní práci méně či více rizikovou, než jakou jste vykonával před pracovním úrazem) ;
- § 13/2 písm. b) vyhlášky o pracovnělékařských službách, dle něhož se výstupní lékařská prohlídka provádí při převedení zaměstnance na práci se sníženou zdravotní náročností (ve smyslu snížení míry rizika) nebo na práci konanou za příznivějších pracovních podmínek, než ke kterým byla posouzena zdravotní způsobilost zaměstnance; na základě provedení výstupní prohlídky se nevydává lékařský posudek.
Ať už jste byl převeden na práci více či naopak méně rizikovou (oproti práci, kterou jste vykonával před pracovním úrazem), tzn. ať už měla být provedena vstupní či výstupní lékařská prohlídka, měla být ve Vašem případě provedena i mimořádná lékařská prohlídka (která by se de facto se vstupní či výstupní lékařskou prohlídkou překrývala). Dle § 12/2 písm. f) bodu 2 vyhlášky o pracovnělékařských službách se totiž mimořádná lékařská prohlídka provádí, pokud byl výkon práce přerušen v důsledku úrazu s těžkými následky nebo jiné těžké újmy na zdraví.
V postupu Vašeho zaměstnavatele lze ze shora uvedených důvodů spatřovat pochybení. Je však otázkou, zda je pro Vás v současné chvíli výhodné zpochybňovat platnost převedení na jinou práci, pakliže tuto práci již delší dobu vykonáváte (k učinění konkrétnějšího závěru by však bylo nutné znát více podrobností o Vaší současné situaci). Zaměstnavatele můžete v každém případě vyzvat k dodatečnému provedení lékařské prohlídky (aby bylo tímto způsobem zjištěno, zda jste zdravotně způsobilý k výkonu práce, na kterou jste byl převeden).
_______________________

Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
vyhláška č. 79/2013 Sb. , o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb. , o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.