Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pátým měsícem jsem v pracovní neschopnosti. Pobírám důchod 1. stupně a můj zdravotní stav mi neumožňuje se v současné době vrátit na původní pracovní pozici. Proto chci po ukončení pracovní neschopnosti okamžitě ukončit pracovní poměr dle § 56 odst. 1 a). Jak mám v tomto případě postupovat? Vím, že je nutný posudek poskytovatele pracovně-lékařských služeb.

Mohu si nechat tento posudek vystavit již nyní, když ještě trvá má pracovní neschopnost? Jaká je doba jeho platnosti? Posudek bych předložila až po skončení pracovní neschopnosti. Co se týče odstupného na to nemám nárok, ale na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby nárok mám? Podpora v nezaměstnanosti by v tomto případě byla jaká? Ještě dodávám, že zaměstnavatel mi výpověď ze zdravotních důvodů zatím dát nechce. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 56 zákoníku práce zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže, podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce.
Bude tedy nutné čekat nejméně 15 dnů po návratu do zaměstnání. Pokud Vás navíc zaměstnavatel přeřadí na práci, která je pro Vás vhodná, nebude možné podle tohoto ustanovení postupovat.
Lékařský posudek musí odpovídat aktuálnímu zdravotnímu stavu. Pracovnělékařskou prohlídku je tedy absolvovat až po stabilizaci zdravotního stavu.
Nárok na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby, by vznikl pouze v případě, že by zaměstnavatel nesplnil svoji povinnost převést Vás na pro Vás vhodnou práci nebo by Vám nedal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti.
Pokud je pracovní poměr ukončen ze zdravotních důvodů, podpora v nezaměstnanosti se nekrátí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.