Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ručila jsem na úvěr ze stavebního spoření. Hlavní dlužník zaplatil pouze tři splátky a naprosto vědomě přestal splácet. Nemá žádné finanční problémy. Nyní, aby na něj nemohli exekutoři ad., tak vše jako např. nářadí, auto apod přepsal na firmu někoho jiného a uzavřel u notáře smlouvu, aby po úmrtí majitele firmy přešlo vše na něj a on o nic nepřišel.

Nyní vystupuje jako zaměstnanec ředitele společnosti za 10.000 Kč hrubého. Dluh byl 223.000 Kč v době, kdy mu vypověděli smlouvu. Nyní je dluh 520.000 Kč a chtějí to po mě. Chápu, že to budu muset uhradit, ale zajímalo by mě, jak dluh vymoci po hlavním dlužníkovi. Zdali je možné na něj podat trestní oznámení pro podvod či bezdůvodné obohacení? Já díky této záležitosti nemohu mít ani rodinu a snažím se to splácet tak, abych to měla za pět let zapleceno. Děkuji za informaci a ochotu. Martina

ODPOVĚĎ:
Ručitel má ze zákona regresní nárok na zaplacení dluhu, který za dlužníka zaplatil. Máte tedy právo vymáhat tento dluh po dlužníkovi, a to i soudně. Doporučuji Vám tedy podat žalobu k soudu, aby nedošlo k promlčení tohoto jeho dluhu. Po pravomocném rozsudku budete moci dlužníka i exekuovat, např. srážkami ze mzdy.
Podnět policii dát můžete vždy. Je však otázka, zda je tento skutek prokazatelný jakožto trestný čin. To bude ale řešit Policie. Pokud se tedy domníváte, že byl trestný čin spáchán, obraťte se na Policii ČR.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.