Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zemřela manželka, která zanechala dluhy cca 300 tis. Kč (všechny vznikly za dobu trvání manželství) a v usnesení soudu je uvedeno, že dědictví je předluženo o zhruba tuto částku. Citace z Usnesení o schválení dohody dědiců "manžel do výše nabytého majetku (59.000 Kč) odpovídá za dědické dluhy (cca 300 tis. Kč)" .

Pozůstalý manžel toto dědictví přijal. I on sám má nějaké dluhy a rád by dluhy vyrovnal v rámci insolvenčního řízení. Dotaz zní: Přešly na něj všechny dluhy z přijatého dědictví a v rámci insolvenčního řízení musí požádat o oddlužení nejen na své dluhy z manželství, ale i na 100% dluhů zesnulé manželky? Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Dědic je odpovědný za dluhy pouze do výše nabytého dědického podílu – takže po právní moci usnesení soudu o skončení dědického řízení se pro potřeby insolvenčního řízení bude považovat za dlužného pouze v omezených částkách, nikoliv v celé částce dluhu zůstavitele (pokud tedy všechny dluhy dobrovolně nepřijme nad rámec svého dědického podílu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.