Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 jsme s přítelkyní začali stavět dům zapsaný v Katastru nemovitostí z 50% na každého z nás. Dům je na tzv. 100% hypotéku (25let), kde jsme vedeni jako spoludlužníci. Přítelkyně na hypotéku ani provoz domu a výdaje s nemovitostí nepřispívá i přesto, že jsem ji o to opakovaně žádal. Už spolu nežijeme, máme spolu dceru, na ktrou platím od 2008 alimenty. Mohu požadovat převedení její poloviny nemovitosti na mě, když nic neplatí, dům nevyužívá a žije jinde? Jak situaci nejlépe řešit? Ivan


ODPOVĚĎ:
Můžete podat návrh na zrušení spoluvlastnictví s tím, že věc bude přikázána do Vašeho vlastnictví a stanete se také jediným dlužníkem z hypotéky. Doporučuji Vaše kroky ale nejdřív konzultovat s hypotečním poradcem, protože banka nebude nakloněna převodu hypotéky na jednu osobu. Ten Vám nastíní postoj banky v těchto případech.
Pokud se přítelkyně v minulosti podílela na splácení hypotéky svými finančními prostředky, ty jí budete muset při převedení nemovitosti na Vás (zrušení spoluvlastnictví) uhradit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.