Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje známá vyhrála výběrové řízení, které vyhlásil městský úřad na nebytové prostory - sportovní restauraci. Jelikož z osobních důvodů v současné době nestíhá tuto restauraci provozovat, chtěli bychom přvést nájemní smlouvu na mne. Vedení města ale požaduje vypsat nové výběrové řízení. Protože se ale jedná o sezóní restauraci, kdy od září do dubna tato provozovna není výdělečná a já i ona jsme již do ní investovaly nemalé peníze, nechceme riskovat výběrové řízení, protože je nyní sezóna a do výběrového řízení by se jistě přihlásil nejeden zájemce.

Jaké máme možnosti, aby mohla postoupit nájemní smlouvu na mne? V sepsané nájemní smlouvě je uvedeno, že to nesmí přenechat třetí osobě. Bylo by řešením udělat nějaké sdružení? Děkuji, Teodora

ODPOVĚĎ:
Pokud ze smlouvy Vaší známé vyplývá zákaz postoupení smlouvy 3. osobě, tak je nemožné, aby nájemní smlouvu postoupila.
Známá Vás může max. zaměstnat jako vedoucí provozu. Sdružení či vznik jiné právnické osoby nic neřeší - restaurace není pronajata právnické osobě, nýbrž osobě fyzické. Město v tomto případě opravdu nemá jinou možnost než vypsat nové výběrové řízení, pokud stávající nájemce nebude schopen uzavřenou smlouvu plnit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.