Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu, jakým způsobem mohu dosáhnout toho, aby se odstěhovala z bytové jednotky v rodinném domě moje bývalá manželka. V domě bydlí moje matka a trvale hlášeny k pobytu jsou tu moje bývalá manželka, její dcera a náš společný syn. Od rozvodu uplynulo 24 let, bývalá manželka již několik let bydlí ve vedlejší vesnici v domku, její dcera u přítele, ovšem jejich věci jsou stále v bytové jednotce v našem domě a ona je odmítá vyklidit a vystěhovat se.

Náš syn staví dům a přestěhuje se tam. Vlastníci rodinného domku mimo matky a mě jsou ještě moji dva bratři. Tyto prostory potřebujeme pro naši rodinu a chceme je rekonstruovat. Bývalá manželka se nikdy za celá léta nepodílela na nějakých opravách, ani neplatila nájem, jen spotřebu elektrické energie. Po rozvodu bydlím u své přítelkyně v bytě, bývalá manželka dochází do našeho rodinného domku, autem parkuje na zahradě a chová se tam jako doma. Nyní také po smrti svého otce zdědila se svými sourozenci dům. Prosím Vás o radu, jakým způsobem bych měl zahájit správní řízení o jejich odhlášení z tralého pobytu a jak postupovat s jejich vystěhováním, kde již několik let nepotřebuje bydlet. Děkuji, Jakub

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vaše bývalá manželka není vlastníkem domu, právně nemá žádné právo bez dovolení v domě setrvávat. Nemá s Vámi, ani s jiným vlastníkem uzavřenou nájemní ani jinou smlouvu, tudíž jí můžete kdykoli nechat vystěhovat soudně, nebo podat trestní oznámení na neoprávněné užívání cizího domu na Policii.
Rovněž máte právo na vydání bezdůvodného obohacení jakožto nájemného v takovém rozsahu, ve kterém Vaše bývalá manželka dům užívá.
Doporučuji jí tedy pohrozit soudním řízením na vydání bezdůvodného obohacení, případně trestním oznámením trestného činu neoprávněného užívání cizího domu.
Trvalé bydliště nikoho neopravňuje k bydlení v domě, má jen evidenční charakter. Pokud se Vaše bývalá manželka neodhlásí s domu sama, podejte na místně příslušné matrice žádost o její odhlášení z trvalého bydliště.
Uveďte, že se na dané adrese již nezdržuje, že nemá vlastnické, ani jiné právo bydlení na této adrese, což doložte výpisem z katastru nemovitostí a čestným prohlášením vlastníků a pokud to bude možné, např. i sousedů.
Praxe jednotlivých matrik je různá, doporučuji se tedy pro podrobnější informace obrátit na příslušnou matriku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.