Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Jsem zaměstnán ve služebním poměru u Policie ČR. V srpnu 2010 mi bylo doručeno rozhodnutí o odebrání příplatku za směnnost, čímž mi byla snížena mzda o 10%. Běžná pracovní doba na našem útvaru je 7.00-19.00, 19.00-7.00hod.. Od uvedené doby nesloužím noční směny, ale běžně sloužím služby 7-19 včetně víkendů a svátků, kdy plním úkoly jak jako zpracovatel, tak jako výjezdová hlídka a dozorčí služba.

Dle dostupných výkladových stanovisek k zákonu o služebním poměru si myslím, že mám nárok na příplatek za směnnost. V případě,že mám nárok na tento příplatek, lze jej požadovat vyplatit zpětně? Norbert

ODPOVĚĎ:
Příplatek za směnnost náleží zaměstnanci ve veřejné službě a správě pokud slouží v dvousměnném, třísměnném nebo nepřetržitém provozu. Práce v takovémto provozu je nutné vykonávat střídavě v jednotlivých směnách, jinak není na příplatek nárok.
Pokud jde o práci o víkendech a svátcích, na ně se vztahují pravidla uvedená v Zákoníku práce, tedy příplatek za práci přesčas, o víkendu nebo ve svátky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.