Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem osoba samostatně výdělečně činná, chtěla bych si založit webové stránky. Chci se zeptat, zda  je možné uvádět na stránkách vybrané pasáže z různých knih - citované, opsané. A pokud ano,  jaké podmínky musí být ze zákonů splněny. Myslím zveřejnění jména autora, knihy nebo i  nakladatelství, číslo stránek aj.? Děkuji za odpověď, Věra


ODPOVĚĎ:
Do autorského práva nezasahuje ten, kdo v odůvodněné míře dílo užije
a) k úřednímu účelu na základě zákona,
b) při zpravodajství o aktuální události, při které je takové dílo provozováno, vystaveno nebo jinak užito,
c) převezme do periodického tisku či jiného hromadného sdělovacího prostředku články s obsahem časového významu o věcech politických, hospodářských nebo náboženských, uveřejněné již v jiném hromadném sdělovacím prostředku, či jejich překlad; takové převzetí není přípustné, je-li výslovně zapovězeno.
d) cituje ve svém díle v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů,
e) zařadí do svého samostatného díla vědeckého, kritického, odborného nebo do díla určeného k vyučovacím účelům, pro objasnění jeho obsahu, drobná celá zveřejněná díla,
f) užije zveřejněné dílo v přednášce výlučně k účelům vědeckým nebo vyučovacím či k jiným vzdělávacím účelům;

Vždy je nutno uvést jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Jinými slovy existuje veřejná licence úřední, zpravodajská, vědecká. V opačném případě nelze autorské dílo použít bez souhlasu autora.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.